- De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben nog steeds geen akkoord gesloten over de handelsbetrekkingen.
- Als er op 1 januari geen verdrag is, valt de wederzijdse handel terug op zeer ongunstige regels van de Wereldhandelsorganisatie
- De visserij is een van de grootste struikelblokken. De EU heeft een nieuw voorstel van het VK rond visserij verworpen, meldden ingewijden in Brussel aan persbureau Bloomberg.
- Het VK heeft 31 december 2020 als harde deadline gesteld voor een Brexit-akkoord, maar de EU wil die best verschuiven.
Onderhandelaars van de Europese Unie zijn bereid om ook na 1 januari verder te praten over een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Brusselse hoofdonderhandelaar Michel Barnier laten weten in een toelichting aan de 27 EU-lidstaten, meldt persbureau Reuters op basis van EU-diplomaten die anoniem willen blijven.
Na 31 december eindigt de overgangsfase voor het Verenigd Koninkrijk na de Brexit, waarin de Britten nog grotendeels gebonden zijn aan de bestaande afspraken met de EU. Het doel was daarom om voor die tijd een nieuw verdrag over onder meer de onderlinge handel klaar te hebben, zodat hoge invoertarieven, tijdrovende douaneprocedures en andere belemmeringen worden voorkomen.
Barnier en zijn Britse evenknie David Frost zouden het op de meeste punten al eens zijn geworden. De onderhandelingen blijven steken op afspraken over visserij in Britse wateren door vissers uit de EU, aldus een diplomaat. Volgens een andere diplomaat zien beide onderhandelaars er evenwel niets in de gesprekken af te breken.
Voorafgaand aan zijn update achter gesloten deuren, zei Barnier dat hij een “laatste inspanning” zou doen om een akkoord over de toekomstige handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk te bereiken.
Maandag deed het Verenigd Koninkrijk een voorstel waarbij de waarde van de vis die door de EU-lidstaten wordt gevangen in Britse wateren met 30 procent zou dalen. Vorige week eiste Londen nog een daling van 60 procent op dit gebied.
Visserij is een van de grootste struikelblokken in het overleg over een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
De EU zou niet verder willen gaan dan een verlaging van de waarde van de vis die wordt gevangen in Britse wateren met 25 procent. Landen als Frankrijk en Denemarken zouden al moeite hebben om deze verlaging te accepteren, meldden ingewijden in Brussel aan persbureau Bloomberg.
Londen beschouwt controle over eigen visserijwateren als een van de belangrijkste punten van de Brexit, maar Brussel wil de Britten geen toegang geven tot de Europese eenheidsmarkt zonder visserijrechten te behouden in Britse wateren.
Tijd voor een Brexit-deal begint te dringen
De Britse premier Boris Johnson zei maandag dat er nog grote problemen zijn in het Brexitoverleg. Johnson had maandag nog telefonisch overleg met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, over onder meer visserij en het coronavirus, zeggen bronnen in Brussel.
De Europese Unie zal nog een "laatste inspanning" verrichten om tot een handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk voor na 31 december te komen, zei EU-hoofdonderhandelaar Barnier dinsdag."We zitten in een cruciale fase. We doen nog een laatste inspanning", aldus Barnier.