De Europese Unie moet duidelijk maken dat zij zich niet door de Italiaanse regering onder druk laat zetten. Dat zegt oud-minister van Financiën en voormalig voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel.
Europa kan Italië namelijk niet redden als dat land failliet dreigt te gaan. “Anders dan in het verleden zullen we jullie niet meer uit de problemen kopen.”
Dat betekent dat een bankroet van Italië mogelijk is. “De eurozone moet het signaal geven aan kopers van Italiaanse staatsleningen dat ze hun geld misschien niet volledig terugkrijgen”, zegt Dijsselbloem. “Ze kunnen er vergif op innemen dat de Italiaanse schulden kwijtgescholden worden.” De eurozone moet volgens hem dan ook regels krijgen voor het bankroet van landen.
De Italiaanse staatsschuld nadert de 130 procent van het bruto binnenlands product. In de eurozone mag dat maar 60 procent zijn. De Italiaanse regering wil bovendien meer geld uitgeven dan zij heeft, wat leidt tot een fors begrotingstekort. De Europese Commissie heeft de Italiaanse begroting daarom herhaaldelijk afgewezen, maar Rome heeft die nog niet voldoende aangepast.
De economische groei waar de Italiaanse regering op rekent, blijft bovendien uit waardoor de basis onder de begroting weg dreigt te vallen. Ook blijft de rente op staatsleningen door de aanhoudende onzekerheid hoog. Dat betekent dat Italië meer geld kwijt is om leningen terug te betalen en minder overhoudt voor het maken van beleid.