De Europese Unie wil dat Noord-Ierland na de Brexit binnen de douane-unie blijft én nauw verweven blijft met de Europese interne markt. Dat staat in een Brexit-voorstel dat de EU op woensdag presenteert.
Een goed ingevoerde bron binnen de EU vertelt aan Business Insider dat als het Verenigd Koninkrijk niet met een oplossing komt die een fysieke grens tussen Ierland en Noord-Ierland voorkomt, dat de EU aanstuurt op een “gebied waar gemeenschappelijke regels gelden zonder interne barrières”.
Noord-Ierland is onderdeel van het VK.
De EU zal Noord-Ierland woensdag niet expliciet vragen om in de Europese interne markt te blijven, mocht de Britse regering niet met een goede oplossing komen, aldus de bron.
Maar de EU zal voorstellen doen voor gebieden in het land die volledig kunnen blijven opereren volgens de regels van de Europese interne markt. Een en ander om een frictieloze handel met de EU in stand te houden.
De Britse premier Theresa May liet al meerdere keren blijken dat het VK zowel de douane-unie als de Europese interne markt verlaat als onderdeel van de Brexit. Ondanks waarschuwingen van EU-officials, Britse parlementariërs en de regering van Ierland dat die plannen van May leiden tot grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland.
De EU-tekst die woensdag wordt gepubliceerd suggereert dus dat Noord-Ierland gewoon binnen de regels van de douane-unie van de EU blijft vallen en dat er nauwe banden blijven met de Europese interne markt.
Boris Johnson wil geen fysieke grenzen in Ierland
Ondertussen lekte een brief van Boris Johnson aan Theresa May uit waarin de minister van Buitenlandse Zaken de premier uitlegt dat het allemaal niet zo heel erg is als er een fysieke grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt.
"Het voorkomen van een echte, fysieke grens zou niet een doel moeten zijn. We moeten alleen zien te voorkomen dat de grens significant harder wordt", schrijft Johnson.
De minister bagatelliseert in de brief tevens de mogelijke gevolgen van de herintroductie van een grens: "Zelfs als er weer een echte grens komt, verwachten we dat meer dan 95 procent van de goederen de grens passeert zonder gecontroleerd te worden." Er is volgens Johnson een 'overtrokken beeld van hoe belangrijk' de controle aan de EU-grenzen zijn.
Zijn standpunt staat haaks op dat van de Britse regering, die een fysieke grens wil voorkomen. Johnson zei onlangs in publieke optredens meerdere keren dat het 'ondenkbaar is dat er een daadwerkelijke grens komt'. "Het zou een economisch en politiek gekkenhuis opleveren."
Het lekken van de brief volgt na een interview van Johnson bij BBC Radio 4 waarin hij zei dat er geen buitensporige controles aan de grens moeten komen.