De Russische overheid wil de defensie-uitgaven verder opvoeren en dat zal de Russische economie dieper in de problemen brengen. Toch kan het land het economisch gezien nog een paar jaar volhouden.

Dat stelt analist Alexandra Prokopenko van de denktank Carnegie Russia Eurasia Center in een opiniebijdrage voor zakenkrant Financial Times.

Hoewel de problemen voor Rusland zich opstapelen, zal het nog jaren duren voordat het land de confrontatie moet aangaan met overbestedingen vanwege extreme militaire uitgaven voor de oorlog in Oekraïne, aldus Prokopenko.

“Dit is een onaangename waarheid voor beleidsmakers in Europa en de VS”, schrijft de analist. “In plaats van te hopen dat de economische gevechtskracht van Rusland snel uitgeput zal zijn, moet het Westen zich richten op een langetermijnstrategie die de oorlogsmachine van Poetin verder zal inperken en de economische veerkracht van Oekraïne stimuleert.”

Afgelopen maand verhoogde Rusland het budget voor de nationale defensie-uitgaven in 2025 met 25 procent, een teken dat president Vladimir Poetin vastbesloten is om de oorlog in Oekraïne voort te zetten.

De uitgaven voor defensie en nationale veiligheid zullen 8 procent van het nationaal inkomen en 40 procent van alle staatsuitgaven vertegenwoordigen, aldus Prokopeko.

Hoge militaire uitgaven van Rusland gaan tol eisen, maar niet meteen

Door de uitgaven op te schroeven negeert Poetin opkomende economische problemen. De verschuiving naar een oorlogseconomie zal Rusland uiteindelijk hard raken.

“De middelen die Poetin kan genereren zijn niet onbeperkt. Door meer geld in defensie te steken, verergert het Kremlin bestaande economische onevenwichtigheden”, aldus Prokopenko. “Poetin staat voor een lastig dilemma: het financiële systeem stabiel houden, voldoen aan sociale verplichtingen voor de bevolking en de defensie-uitgaven op het huidige niveau houden."

Dit heeft gevolgen voor de publieke sector in Rusland, omdat sectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs en wetenschappen zullen lijden onder de nadruk op militaire uitgaven.

Prokopenko stelt dat het Westen de sancties tegen Rusland moet blijven opvoeren, waardoor de transactiekosten voor het Kremlin toenemen. Dit kan volgens de analist de tijdspanne verkorten tot het moment dat de Russische regering pijnlijke keuzes moet maken.

Westerse economische beperkingen hebben nu al forse invloed op de economische strategie van Poetin. Sancties hebben pogingen van Rusland om het leger te moderniseren verstoord, toeleveringsketens verbroken en financiële transacties aan banden gelegd.

Bijna alle Chinese banken weigeren nu bijvoorbeeld om zaken te doen met Rusland, ondanks de warme handelsrelatie van China met Moskou.

Ondertussen heeft de focus van Rusland op defensie de lonen opgedreven en de inflatie omhoog gejaagd. Dat zijn omstandigheden die niet veel goeds voorspellen voor de bredere economische gezondheid van het land.

Volgens schattingen van de centrale bank van Rusland zal de groei van de economie in 2025 al beginnen te haperen; in combinatie met de hardnekkige prijsstijgingen brengt dit Rusland op een riskant pad richting stagflatie.

LEES OOK: Rusland mikt op lange adem in oorlog met Oekraïne, maar de Russische economie gaat dat niet trekken, volgens Zweedse econoom.