Bij broodjesketen Subway aan de Prins Hendrikstraat in Leeuwarden kunnen klanten afrekenen met de Gulden, de digitale munteenheid die deze week in waarde is geëxplodeerd. Dat kan via een smartphone-app.
“Het leek ons wel leuk om Gulden op te nemen in ons assortiment van betalingsmogelijkheden”, zegt eigenaar Rob Benes tegen Quote. “Zo trek je nieuw publiek.”
Volgens Benes hebben veel Nederlanders heimwee naar de munteenheid waarmee je tot 2002 broodjes af kon rekenen. Inmiddels heeft de digitale Gulden zo’n twintigduizend gebruikers en kun je ermee betalen bij ruim veertig winkels. Benes hoopt dat daar snel meer bijkomen.
Zover is het nog lang niet. Het zal waarschijnlijk een tijd duren voordat de doorsnee consument met Guldens op zak afrekent bij de Albert Heijn. Dat is niet alleen omdat de meeste consumenten nog niet vertrouwd zijn met cryptomunten, er is een fundamenteler probleem dat de Gulden als alternatief voor de euro parten speelt: de koers beweegt razendsnel op en neer.
Voor hetzelfde bedrag in Guldens waar je dinsdag een 30 centimeter lang Subway-broodje voor kon bestellen, krijg je twee dagen later nog maar een half zo grote sandwich. De waarde van de Gulden is namelijk gehalveerd.
De koers van de Gulden schoot begin deze week uit het niets omhoog tot ruim 0,09 dollar. Sindsdien is de waarde gedaald tot net iets meer dan 0,04 dollar.
Plotselinge koerssprongen zijn een bekend fenomeen bij cryptomunten, zoals Bitcoin, Ethereum, Monero en nu dus de Gulden. Dat belemmert het reguliere gebruik als wisselgeld, omdat gebruikers steeds afgeleid worden door de potentiële winsten en verliezen die het bezit van de digitale munten met zich meebrengt.
Waardestijgingen en -dalingen van tientallen procenten zijn in de valutawereld ongebruikelijk. Zelfs op de dag na het Brexit-referendum daalde het Britse pond met ‘slechts’ 10 procent in waarde ten opzichte van de dollar, een kleine beweging vergeleken met de schommelingen bij cryptomunten van soms honderden procenten in een week.
Rijk Plasman, een van de bedenkers van de Gulden, wil van de cryptomunt een algemeen geaccepteerd betaalmiddel te maken. "Het is mijn droom dat ik in de Albert Heijn sta en dat de mensen in de rij allemaal Guldens op zak hebben", zei hij tegen Het Parool.
Dat is een vergezicht. Betalen met de 'digitale oermunt' Bitcoin is nog lang geen gemeengoed, ondanks dat de munteenheid al ruim zeven jaar bestaat. De digitale reïncarnatie van de Gulden heeft dan ook een lange weg te gaan voordat-ie in ieders broekzak of handtas zit.