De rally op Amerikaanse beurzen is sinds medio december in rustiger vaarwater gekomen. De brede S&P 500-index is sindsdien per saldo iets minder dan 2 procent gezakt. De afgelopen beursweek toonde weer een opleving, waarbij de belangrijke aandelenindex weer richting de 6.000 punten kroop. Maar onder de oppervlakte is er meer schade aangericht, afgaande op technische indicatoren.

Tussen 6 december en begin deze week had slechts 19 procent van de aandelen binnen de S&P 500 een positief rendement. Meer dan de helft van de onderliggende aandelen van de index boekte een negatief rendement van ten minste 5 procent en ongeveer 20 procent boekte verliezen van bijna 10 procent of meer.

Een populaire technische maatstaf om te kijken naar hoe breed een rally wordt gedragen in de markt, neemt het percentage aandelen in de S&P 500 dat boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde noteert. Dit percentage is gedaald van ongeveer 75 procent op 6 december naar slechts 50 procent begin deze week en bereikte daarmee het laagste niveau sinds november 2023.

Foto: LPL Financial

Volgens technisch analist Adam Turnquist van beleggingsadviseur LPL Financial is een daling van 25 procentpunt in de bovengenoemde maatstaf, in combinatie met de kleine daling van de S&P 500-index, een waarschuwingssignaal voor beleggers In ieder geval op de korte termijn.

“Deze divergentie tussen de koersontwikkeling van de index en de forse daling van het aantal onderliggende aandelen dat trendmatig een stijging laat zien, impliceert dat steeds minder aandelen deelnemen aan de uitbraak naar nieuwe hoogtepunten, sinds de verkiezingen van 5 november”, zegt Turnquist in een toelichting. “Hoewel dergelijke afwijkingen voor langere perioden kunnen aanhouden, zijn ze vaak een voorbode van kwetsbaarheden in een rally.”

Turnquist waarschuwt dat als het percentage S&P 500 aandelen dat boven hun 200-daags voortschrijdend gemiddelde noteert, zakt tot onder de 48 procent, dit gevolgen kan hebben voor toekomstige rendementen. De prognose voor het gemiddelde rendement van de index in de komende 12 maanden wordt dan ruim 7 procent negatief op basis van historische analyses.

Stijgende trend S&P 500-index blijft intact

Turnquist stelt dat het 200-daags voortschrijdend gemiddelde van de S&P 500 nog altijd op een stijgende trend wijst, waarbij het niveau van 5.585 punten als een logische steunzone voor de index fungeert. Een dalende beweging richting dat dat niveau zou een daling van ongeveer 8 procent impliceren sinds het piekniveau van begin december rond de 6.090 punten.

Dat de breedte van de beursrally - dus het aantal aandelen dat meedoet aan de stijging - onder druk staat, blijkt ook uit de gelijkgewogen S&P 500-index, waarbij elk aandeel voor 1/500 meeweegt. Bij de reguliere S&P 500 wegen aandelen met een hogere beurswaarde zwaarder mee.

De gelijkgewogen versie van de S&P 500 is sinds 6 december meer dan 5 procent gezakt, bijna het dubbele van de daling van de 'gewone' S&P 500 over dezelfde periode. Beursstrateeg Dan Greenhaus van vermogensbeheerder Solus Alternative Asset Management, benadrukte dit verschil begin deze week tegenover tv-zender CNBC.

“Sommige aandelen zijn enorm gedaald. Chipaandelen zoals AMD en Micron zijn 30 procent tot 50 procent gezakt ten opzichte van de hoogtepunten uit 2024”, zei Greenhaus. “Je bewijst jezelf een slechte dienst door alleen naar het gemiddelde van de index te kijken. Dan mis je het bredere verhaal.”

Hoe schadelijk de recente correctie voor sommige aandelen ook is geweest, technisch analist Turnquist ziet de huidige correctie uiteindelijk als een koopkans voor beleggers. “Er kunnen nu koopkansen ontstaan om weer mee te doen aan deze bullmarkt, want het belangrijkste is dat de S&P 500-index nog steeds een stijgende trend op langere termijn laat zien en dat de fundamentals solide zijn."

Greenhaus is het hiermee eens. Tegen CNBC gaf de beleggingsstrateeg aan dat, specifiek voor het AI-gerelateerde aandelen en de bredere technologiesector de fundamentele groeiperspectieven sterk blijven.

LEES OOK: Het duurt nog 2 tot 3 jaar voordat de techzeepbel op de beurs barst, volgens een topanalist