De CIA is op zoek naar een verrader uit de eigen organisatie, nadat WikiLeaks vorige maand geheime documenten openbaar maakte over de hack-activiteiten van de inlichtingendienst.
Het lekken van de informatie wordt gezien als een van de grootste schandalen uit de geschiedenis van de CIA, schrijft CBS News.
De CIA en de FBI slaan nu de handen ineen om erachter te komen hoe WikiLeaks aan de stukken is gekomen. Op dit moment denken ze aan een CIA-medewerker of een freelancer. De persoon in kwestie zou gebruik hebben gemaakt van programma’s waarmee de CIA normaal gesproken infiltreert in smartphones en computers.
WikiLeaks noemt het lek ‘Vault 7’.
De CIA heeft niet naar buiten gebracht hoe en wanneer de informatie is gelekt. Wel hebben ze laten weten dat de dader fysiek toegang had tot de bestanden, die waren opgeslagen in een zwaar beveiligde afdeling van de inlichtingendienst, aldus CBS.
Experts zeggen dat de bestanden echt zijn, ook hier kon de CIA nog niet op reageren.
CIA-woordvoerder Heather Fritz Horniak heeft zich keihard uitgelaten over de onthullingen van WikiLeaks. ''Het Amerikaanse publiek zou zwaar ontsteld moeten zijn over alle WikiLeaks-onthullingen. WikiLeaks is eropuit om de middelen die de inlichtingendienst heeft om Amerika te beschermen tegen terroristen en andere tegenstanders, te beschadigen. Dergelijke onthullingen brengen niet alleen Amerikanen in gevaar, ze geven de mensen die ons kwaad willen doen informatie.''
Ophef in techindustrie
De vermeende hackactiviteiten van de CIA hebben een hoop reuring veroorzaakt in de techindustrie. De inlichtingendienst zou onder meer smartphones en smart-tv's gebruiken om mensen af te luisteren. Producten van bedrijven als Apple, Google, Samsung en Microsoft zijn niet veilig.
CIA-woordvoerder Horniak ontkent de beschuldigingen. Hij benadrukt dat de CIA niet infiltreert in elektronische apparaten van Amerikaanse burgers in de Verenigde Staten.
Mike Pompeo, de nieuwe directeur van de CIA, had 13 april zijn eerste publieke optreden bij het Center for Strategic and International Studies in Washington. Daar veroordeelde hij WikiLeaks voor de rol die zij spelen in het verspreiden van de geheime bestanden.
Het is volgens Pompeo tijd om hardop uit te spreken wat WikiLeaks echt is. ''Een niet-staatsgerelateerde inlichtingendienst die vaak steunt krijgt van landen als Rusland." Concrete banden tussen WikiLeaks en het Kremlim sluit hij dan ook niet uit.
Pompeo was na deze beschuldigingen nog niet klaar met WikiLeaks. ''Het Russische leger heeft WikiLeaks gebruikt om tijdens de Amerikaanse verkiezingen mails en documenten te openbaren, met als doel het beschadigen van de Democratische Partij. Dit was een onderdeel van het plan om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.''
Bij al deze onthullingen zou Russia Today, een door de Russische staat gesponsord mediabedrijf, als ''propagandakanaal'' hebben gefungeerd voor Wikileaks, aldus The Wall Street Journal.
Russia Today laat niks los over zijn bronnen. ''De documenten lijken op een illegale manier te zijn verkregen door oud-medewerkers van de Amerikaanse overheid, een van deze personen heeft die informatie gedeeld met Wikileaks'', aldus Russia Today in een verklaring.