- De nieuwste reeks Amerikaanse sancties tegen Rusland zal het verdere gebruik van de Chinese yuan als handelsmunt bevorderen, aldus een Amerikaanse denktank.
- Het Carnegie Russia Eurasia Center betoogt dat terwijl de volatiliteit van de roebel toeneemt, de Chinese munt stabiliteit zal bieden voor Rusland.
- Hoewel de westerse sancties ook Chinese spelers bedreigen, zullen ze niet voldoende zijn om de handel in yuan te verstoren, zo is de verwachting.
- Lees ook: EU legt sancties op aan 19 Chinese bedrijven die Rusland helpen bij oorlog in Oekraïne
Nieuwe sancties tegen Rusland zijn te laat om een wezenlijk verschil te maken voor de oorlog in Oekraïne, maar ze zullen wel het belang van de Chinese yuan als handelsmunt voor Rusland bevorderen. Dat stelt de Amerikaanse denktank Carnegie Russia Eurasia Center.
“Er is nog een lange weg te gaan voordat er sprake is van een reële bedreiging voor de dominantie van de dollar, maar de trend naar fragmentatie van het mondiale financiële systeem kan niet meer worden gekeerd”, schrijft analist Alexandra Prokopenko van de denktank.
Prokopenko gaat in een analyse in op de afkondiging van een reeks nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland eerder deze maand. De maatregelen zijn bedoeld om vergaande druk uit te oefenen op de resterende financiële levensaders van Moskou. De sancties zijn onder meer gericht tegen de beurs van Moskou en andere grote financiële instellingen die valutatransacties faciliteren.
De Moscow Exchange (‘Moex’) heeft de uitwisseling van dollars en euro’s inmiddels beperkt, waardoor de belangrijkste bron van toegang die de Russen hadden tot westerse valuta, in feite werd stopgezet.
Dat wil niet zeggen dat de toegang tot dollars en euro's volledig is afgesneden. Valutahandel in deze munten verloopt nog wel via relatief dure interbancaire en over-the-counter-markten. Gelet op de complexiteit van sancties tegen deze handelskanalen, kan dit tot verschillende wisselkoersen voor de roebel leiden.
Chinese yuan belangrijker voor Russische, internationale handel
Alles bij elkaar zal dit waarschijnlijk de volatiliteit van de roebel versterken en het gebruik ervan in de buitenlandse handel ingewikkelder maken. Hiermee wordt Rusland voor de buitenlandse handel de facto gedwongen om steeds zwaarder te leunen op de Chinese yuan als internationale handelsmunt.
“De nieuwe sancties maken van de yuan definitief de belangrijkste munteenheid van de valutahandel en internationale betalingen in Rusland”, stelt analist Prokopenko. "In mei bereikte het aandeel van de yuan in de beurshandel opnieuw een nieuw record, namelijk 53,6 procent. Het aandeel in de over-the-counter-markt bedroeg 39,2 procent."
Hoewel bij de nieuwe Amerikaanse maatregelen wordt gedreigd met secundaire sancties tegen buitenlandse instellingen die de financiële banden met Rusland faciliteren, zal dit de handel in de yuan waarschijnlijk niet significant raken, aldus Prokopenko.
Terwijl de Chinezen zich afkeren van financiële instellingen in Rusland waartegen sancties zijn afgekondigd, zal hun plaats waarschijnlijk worden ingenomen door intermediaire kanalen die uitsluitend zijn opgericht om met Rusland samen te werken.
“Zowel Moskou als Beijing hebben laten zien dat ze in staat zijn zich aan te passen aan de evoluerende sancties. Toen toonaangevende Chinese banken stopten te handelen met Russische klanten vanwege de dreiging van secundaire sancties, kwamen Chinese regionale banken in actie om hun plaats in te nemen”, aldus Prokopenko. “Intermediaire kanalen met talrijke tussenpersonen uit onder meer Kazachstan en de Verenigde Arabische Emiraten werden ook actiever gebruikt. Verder begonnen bedrijven cryptomunten te gebruiken bij betalingen."
Hoewel het sanctiepakket zeker financiële pijn zal veroorzaken voor het Kremlin, betoogt Prokopenko dat het al veel eerder had moeten worden afgekondigd om effectief te zijn.
Sinds 2022 heeft Rusland de tijd gehad om een infrastructuur te creëren voor het ontwijken van sancties, en zijn er nieuwe betalingssystemen ontwikkeld die de behoefte aan dollars en euro’s beperken.