- Het herstel van de Chinese economie blijft dit jaar achter en dat gaat gepaard met een verzwakking van de Chinese yuan.
- Dit vormt een groot contrast met de ambities van China om een alternatief te bieden voor de dollar in het internationale betalingsverkeer.
- Gelet op de geopolitieke spanningen, moeten ondernemers die zakendoen met China zich op verschillende scenario’s voorbereiden, signaleert valuta-expert Joey van Hanegem van Ebury.
ANALYSE – Vanaf 1 augustus aanstaande moeten Chinese fabrikanten toestemming hebben van Beijing om bepaalde aardmetalen te exporteren. Deze stap volgt ogenschijnlijk op de beperkingen die Nederland eind juni bekend maakte omtrent de export van hoogwaardige chipmachines naar China.
De vraag is wat dit betekent voor de valutastrategie van westerse bedrijven die handelen met China, die net weer gewend waren aan een sterker wordende yuan.
De verplichting om een exportvergunning aan te vragen geldt met name voor de aardmetalen gallium en germanium. Deze stoffen worden gebruikt voor de productie van computerchips voor onder meer elektrische auto’s. Essentieel dus voor een succesvolle energietransitie.
De Volkskrant stelde vast dat Nederland met Japan en Duitsland de grootste afnemer is van gallium. De Chinese zou zijn overspoeld met orders uit het buitenland, na de aankondiging van de exportbeperking vanaf augustus.
Analisten - hoewel je hiervoor geen glazen bol hoeft te hebben - verwachten dan ook forse prijsstijgingen van de genoemde aardmetalen op de wereldmarkt. Er zijn wel alternatieven voor de aardmetalen uit China, maar dit gaat om kleine hoeveelheden. Het is goed denkbaar dat aanvoerketens verstoord raken.
Zwakke yuan strookt niet met Chinese ambities om dominantie dollar aan te pakken
Deze Chinese maatregelen komen op een moment dat de Chinese yuan het moeilijk heeft ten opzichte van de dollar. Dit jaar is de dollar al ruim 4 procent in waarde gestegen ten opzichte van de yuan.
Ook als je een gewogen mandje van andere valuta ten opzichte van de yuan neemt (de CFETS RMB trade weighted index), staat de Chinese munt 3 procent lager dan begin van dit jaar.
Het valt verder op dat de yuan relatief zwak presteert vergeleken met valuta van andere opkomende markten, zoals India of Brazilië. Dit terwijl de Chinese overheid er alles aan gelegen is om iets te doen aan de hegemonie van de dollar. Deze aspiraties kunnen voorlopig in de ijskast, zo lijkt het.
De oorzaken van de problemen met de yuan liggen voor een groot deel bij het matige herstel van de Chinese economie dit jaar. Dit terwijl de eerste rapporten na de heropening van de economie veelbelovend waren. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Chinese economie met 4,5 procent.
De vooruitzichten zijn echter somber. Het tweede kwartaal zou een veel minder robuuste groei laten zien en deze lijn zet zich door voor de rest van het jaar.
Een en ander zien we terug in de peilingen onder inkoopmanagers (PMI), die teleurstellende waarden laten zien. Hierbij wordt rekening gehouden met indicatoren als nieuwe orders, de omvang van de productie, voorraadniveaus en levertijden.
Een kortstondige fase van extra aankopen in China na de Covid-pandemie en een lichte opleving van het toerisme zijn gewoonweg niet voldoende om een sterk van de economie te realiseren.
Het achterblijven van de binnenlandse vraag wordt eveneens duidelijk uit het feit dat er praktisch geen inflatie is in China. Dit is een scherp contrast met de rest van de wereld, waar er juist alles aan wordt gedaan om inflatie te beteugelen.
Goedkopere yuan gunstig voor buitenlandse bedrijven die inkopen doen in China
De centrale bank van China (PBOC) raakt niet in paniek, maar neemt wel maatregelen om de economie verder op gang te helpen. De leencondities voor banken zijn versoepeld, waardoor banken meer ruimte hebben om geld in de economie te pompen.
Het beleid van de Chinese centrale bank is niet per se positief voor de yuan. De lagere rentetarieven maken de yuan relatief immers minder aantrekkelijk ten opzichte van de dollar, yen en euro. Een zwakkere munt betekent ook dat het importeren van goederen duurder wordt voor Chinese bedrijven.
Aan de andere kant is een relatief goedkope yuan goed nieuws voor bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven die veel inkopen in China. Het feit dat er belemmeringen worden opgeworpen voor de verkoop van aardmetalen, geeft echter wel aan dat internationale ondernemers op alle scenario’s voorbereid moeten zijn.
Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland. Hij helpt organisaties op het gebied van valutarisicomanagement en strategie.