Onder president Donald Trump koerst de VS af op een machtsstrijd met China en Rusland als belangrijkste opponenten – landen die geleid worden door twee machtige mannen.

De verwachting is dat zowel Vladimir Poetin in Rusland als Xi Jinping in China nog wel een tijdje op hun troon blijven.

Poetin wint hoogstwaarschijnlijk de komende verkiezingen in maart en China kondigde onlangs aan de maximale termijn van een presidentschap op te heffen, waardoor Xi de komende decennia nog aan de macht kan blijven.

De Amerikaanse journalist Evan Osnos werkte van 2005 tot 2013 in China en berichtte voor het tijdschrift The New Yorker over het land. Hij schreef het boek De ambities van China een volk gevangen tussen autoriteit en aspiratie over zijn ervaringen.

China groeit, Rusland krimpt

Osnos bracht in kaart wat de verschillen zijn tussen Poetin en Xi en concludeerde dat de overeenkomsten tussen beiden beperkt zijn.

"Als het aankomt op diplomatiek en oorlog zoekt Poetin meestal de zwakheden van zijn tegenstanders op, zoals hackers in de Amerikaanse politiek, milities in Oekraïne, obstructie in de Verenigde Naties", aldus Osnos.

Volgens de auteur hanteert Poetin 'de strategie van een land dat haar macht ziet afbrokkelen', terwijl het China van Xi op alle fronten groeit.

"Xi's economie en militaire macht vormen een veel grotere uitdaging voor de leiders van de VS dan Poetin", schrijft Osnos.

Volgens Osnos "negeert Xi alle regels - zoals handelsverdragen, regels rond wapens en de toegang tot internationale wateren - en door de mate waarin hij dat doet vormt China de grootste uitdaging voor de VS sinds de Koude Oorlog."

Make China Great Again

De VS hebben zich tot nog toe niet uitgelaten over de plannen van China om de maximale termijn van een presidentschap op te heffen. "De keuze voor wat goed is voor hun land is aan hen", zei de perschef van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders, maandag.

Osnos staat niet alleen in zijn opvatting dat de VS zich zorgen moeten maken om het China van Xi.

"Het zou ons aan het denken moeten zetten dat een dictator de leider is van een van de meest machtige landen ter wereld. Een land dat binnenkort de grootste economie heeft en een leider die slechts geobsedeerd lijkt door het adagium 'Make China Great Again'", zei de voormalige medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en China-kenner John Tkacik onlangs tegen de Washington Free Beacon.

"Houd je vast."