Groot-Brittannië kan de EU verlaten zonder de rekening van grofweg 55 miljard euro te betalen. Dat stelt een commissie van het Britse Hogerhuis, meldt de BBC. Dat bedrag hebben de Britten nog openstaan vanwege achterstallige betalingen.

De Britten krijgen twee jaar onderhandelingstijd zodra ze Artikel 50 in werking stellen. In die tijd moet er een deal op tafel liggen. Maar als de twee jaar zonder resultaat voorbij gaan, zouden de Britten geen financiële verplichtingen meer tegenover Brussel hebben, aldus de commissie.

“Hoewel er tegenstrijdige interpretaties van het verdrag bestaan, concluderen wij dat als er geen overeenkomst is, alle EU-regels verlopen, inclusief overeenkomsten over financiële vergoedingen. Het VK zou dan geen contributie meer hoeven te betalen.”

Zolang de regels wel overeind staan, zullen de Britten naar verwachting een rekening van zo’n 55 miljard euro gepresenteerd krijgen. Dat zijn de schulden die de Britten nog binnen de EU hebben openstaan, bijvoorbeeld aan structuurfondsen – waaruit financieel zwakkere EU-regio’s worden gespekt – of de onderhoudskosten van EU-gebouwen.

De onderhandelingen over deze betalingen kunnen heel wat tijd opeisen. Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU, vreest dat de gesprekken over de rekening wel eens een half jaar in beslag kunnen nemen, stelde een anonieme bron die dichtbij Barnier staat tegen de Financial Times. “Geen onderhandelingen over handel of de toekomst, alleen over het verleden.” Dat zou willen zeggen dat een kwart van de onderhandelingstijd alleen over de 55 miljard euro zouden gaan.

Maar de Britten hebben nu dus ook de optie om helemaal niks te betalen. De commissie raadt dat overigens niet per se aan. "Dit zou onwenselijk zijn voor de andere lidstaten, die dan het gat in de begroting moeten dichten. Het zou ook de vooruitzichten van een goede deal op andere gebieden kunnen beschadigen. Hoe dan ook, de mogelijkheid dat het VK uit de onderhandelingen kan komen zonder aan financiële verplichtingen te moeten voldoen, is een belangrijk gegeven."