Brexit-minister Dominic Raab treedt af, omdat hij het Brexit-akkoord dat premier Theresa May heeft gesloten niet wil steunen.
Dat heeft Raab via Twitter laten weten.
Today, I have resigned as Brexit Secretary. I cannot in good conscience support the terms proposed for our deal with the EU. Here is my letter to the PM explaining my reasons, and my enduring respect for her. pic.twitter.com/tf5CUZnnUz
— Dominic Raab (@DominicRaab) 15 november 2018
Eerder deze week berichtte de site Buzzfeed dat Raab een deel van het Britse kabinet wilde overtuigen om te kiezen voor een zogenoemde no deal-Brexit. Dat zou volgens hem beter zijn dan een overeenkomst waarbij het Verenigd Koninkrijk te veel moet toegeven aan de eisen van de Europese Unie.
Maar Raab heeft duidelijk het onderspit gedolven tijdens de kabinetsvergadering van woensdag.
Premier Theresa May meldde laat in de avond ze de steun had van haar kabinet voor het principeakkoord over de Brexit. Ze deed die mededeling na urenlang overleg met haar ministerraad achter gesloten deuren. Daar is volgens de premier een ,,gepassioneerde'' discussie gevoerd over de deal.
De premier voorspelde dat ,,moeilijke dagen'' zullen volgen, maar zei ook te geloven dat een beter onderhandelingsresultaat in haar ogen niet haalbaar was geweest. Ze stelde dat de Britten weer de controle krijgen over hun eigen grenzen en wetgeving.
Donderdagochtend bleek dat behalve Raab ook minister Esther McVey van Arbeid en Pensioenen en onderministers Suella Braverman (Brexit) en Shailesh Vara (Noord-Ierse zaken) opstappen.
Steun voor Brexit-akkoord in Brits parlement onzeker
May stelde dat zij donderdag het parlement weer te woord staat. Het is nog onduidelijk of ze daar kan rekenen op voldoende steun voor het akkoord.
Er klonk ook binnen haar eigen partij al luide kritiek voordat de bijzonderheden over de deal bekend waren. De conservatieven van May hebben bovendien geen parlementaire meerderheid.
De conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg schreef dinsdagavond op Twitter niet voor de deal te kunnen stemmen, omdat May niet levert wat ze beloofde. Hij riep andere partijgenoten van de premier op zijn voorbeeld te volgen.
Britse media berichten bovendien dat ontevreden 'Brexiteers' binnen de partij een interne opstand tegen het leiderschap van May overwegen.
De aanhoudende onzekerheid over de vraag of premier May weerstand tegen de Brexit-overeenkomst het hoofd kan bieden, leidde donderdag tot een sterk negatieve reactie op valutamarkten. Het Britse pond verloor donderdagochtend liefst 1,5 procent van z'n waarde en noteerde in de loop van de ochtend nog iets boven de 1,13 euro per pond.
(klik voor uitvergroting)