Boris Johnson heeft donderdag een Brexit-akkoord bereikt met de Europese Unie. Het Britse Lagerhuis gaat daar zaterdag over stemmen.

De deal van Johnson zet Groot-Brittannië op beduidend grotere afstand van de EU dan de eerdere deal van voormalige premier Theresa May. Het grootste gedeelte van het Verenigd Koninkrijk valt straks buiten de huidige handels- en douaneafspraken.

Volgens deal die Johnson sloot met de EU zal het Verenigd Koninkrijk de interne markt en de douane-unie van de EU verlaten, terwijl Noord-Ierland nauw verbonden blijft aan alle regels en de EU-instituten.

Hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de EU zei donderdag dat de overeenkomst met Johnson de Britten in staat stelt na de Brexit een eenvoudig nieuw handelsverdrag te sluiten met de Europese Unie.

Lees meer: EU-leiders stemmen unaniem in met Brexit-deal

Maar uit een vorig jaar november door de Britse regering gepubliceerde analyse blijkt dat een deal met deze voorwaarden een grote economische impact heeft op het Verenigd Koninkrijk. De Britten zullen te maken krijgen met lagere lonen en lagere economische groei.

De economische groei komt zwaar onder druk te staan

Brexit analysis 1

Foto: UK government

De analyse van de Britse regering laat zien dat met het type deal dat hij heeft gesloten zorgt voor een krimp van de Britse economie met naar schatting 6,7 procent, vergeleken met het scenario waarin het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft. In de deal van May was dat slecht een terugval van 0,7 procent.

Een analyse van een onafhankelijke denktank van de deal waar Johnson deze week mee kwam, constateerde een vrijwel even harde klap voor de economie van 6,4 procent. Dat komt vooral omdat er nieuwe handelsbarrières komen na de Brexit, waaronder de kosten voor nieuwe douane-regelingen.

De stevige tik die de Britse economie gaat krijgen, zal gemiddelde huishoudens duizenden ponden armer maken dan als het Verenigd Koninkrijk in de EU zou zijn gebleven.

De lonen zullen een flinke duikeling maken

brexit analysis

Foto: UK government

De eigen analyse van de Britse regering van vorig jaar laat ook zien dat een deal zoals Johnson die nu gesloten heeft een grote impact heeft op het loon van de gemiddelde Brit.

Volgens de raming zullen de reële lonen (dus na correctie voor de inflatie) naar verwachting met 6,4 procent dalen in vergelijking met een scenario waarbij het VK in de EU blijft. Dat komt vooral door de algehele klap voor de economie, als de handelsvoordelen en economische voordelen van het EU-lidmaatschap worden ingeruild voor een eenvoudig handelsverdrag.

Britse regering moet noodgedwongen veel meer gaan lenen

brexit analysis 3

Foto: sourceUK government

Door de economische terugval moet de Britse regering noodgedwongen veel meer gaan lenen of fors gaan snijden in de publieke dienstverlening. Volgens de eigen analyse van de regering zal er 3 procent van het nationaal inkomen extra geleend moeten worden.

Dit zijn nog grove schattingen, aangezien de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de EU nog moeten beginnen. Maar de voorwaarden van de deal betekenen hoe dan ook een groot risico dat de Britse economie hard geraakt gaat worden.

Lees hier meer over het donderdag gesloten Brexit-akkoord: