Op aandelenmarkten lijkt de ergste Brexit-blues alweer voorbij. Maar voor de Britse economie begint het spel pas. Zeven Britse grafieken die je niet mag missen.
Toonaangevende aandelenindices zitten wereldwijd sinds een paar dagen weer in de lift. De eerste schrikreactie na het Brexit-referendum van 23 juni is weggeëbd en vooral de Amerikaanse economie biedt enige hoop; daar klampen beleggers zich aan vast.
Onderliggend is er nog wel degelijk de nodige ‘Brexit-stress’, vooral op obligatie- en valutamarkten. Tegelijk is het wachten op de eerste cijfers die een echte indicatie geven van de economische gevolgen van het referendum van 23 juni, waarbij Britse kiezers in meerderheid kozen voor een vertrek uit de Europese Unie.
Onderstaande zeven grafieken vatten de stand van zaken per 12 juli samen.
1)Grote Britse, beursgenoteerde bedrijven: koerswinst in ponden
De Britse FTSE 100-index is aardig hersteld van de eerste Brexit-schrik. Sinds 22 juni staat er een plus van ruim 5 procent op de borden voor de FTSE 100-index, waarin de grootste Britse beursbedrijven zijn opgenomen. Let wel: de koerswinst is in ponden.
Onderstaande grafiek laat zien dat een eurobelegger (blauwe lijn) door de forse daling van het Britse pond verlies heeft geleden sinds het Brexit-referendum. De koerswinst van de FTSE geldt alleen voor beleggers die het pond als basisvaluta hanteren (rode lijn).
Een veel gehoorde verklaring is dat grote Britse beursbedrijven sterker op de export zijn gericht en ook meer winst in het buitenland boeken. Winst in dollars en euro's is door de daling van het Britse pond, in ponden meer waard geworden.
(klik voor uitvergroting; bron: finanzen)
2)Middelgrote Britse bedrijven: minder rooskleurig
Het beeld voor de Britse FTSE 250-index waarin veel meer middelgrote bedrijven zijn opgenomen die sterker afhankelijk zijn van de binnenlandse markt van het VK, is minder sterk. Gemeten in ponden staat de FTSE 250-index (rode lijn) nog altijd op verlies en het relatieve verschil met de FTSE 100 (blauwe lijn) is fors, blijkt uit onderstaande grafiek.
(klik voor uitvergroting: bron: finanzen)
3)Britse pond: stevige tik
De afgelopen dagen herstelde het Britse pond enigszins van de forse koersval na het Brexit-referendum. Maar de klap blijft enorm. Tegenover de dollar bedraagt het koersverlies sinds 22 juni nog altijd ruim 10 procent en tegenover de euro bijna 8 procent.
(klik voor uitvergroting; bron: finanzen)
4)Britse rente: fors lager
Door het Brexit-referendum is bij de Bank of England het crisisalarm afgegaan. Donderdag 14 juli wordt het belangrijkste rentetarief officieel verlaagd, zo verwachten analisten. En daarnaast probeert de centrale bank rentetarieven te drukken door Britse staatsleningen op te kopen met verse ponden.
Het soepele monetaire beleid heeft tot doel lenen goedkoper te maken voor consumenten en bedrijven, zodat de verwacht klap van het Brexit-referendum voor de Britse economie minder hard aankomt.
Onderstaande grafiek van economen van ING laat zien dat marktrentes voor verschillende looptijden over de hele linie sterk zijn gedaald sinds het Brexit-referendum (zie het verschil tussen de oranje stippellijn en de blauwe lijn).
De lage rentes betekenen overigens ook dat het voor internationaal flitskapitaal minder aantrekkelijk is om geld 'te parkeren' in ponden, vergeleken met andere valuta. De keuzes voor lagere rentes van de Britse centrale bank betekent dus ook dat het Britse pond niet wordt gesteund en verder onder druk kan komen te staan.
(klik voor uitvergroting: bron: ING)
5)Britse handel: meer import dan export
Sinds het eind van de jaren '90 is het Verenigd Koninkrijk structureel meer gaan importeren dan het land exporteert. De handelsbalans is op maandbasis zo'n twee tot vier miljard pond negatief.
De daling van het Britse pond maakt de Britse producten goedkoper in het buitenland, wat een positief effect zou moeten hebben op de export. De import wordt echter duurder, waarbij het de vraag is of dit bijvoorbeeld tot een afname leidt van de invoer van luxere producten.
De meest recente data voor de handelsbalans lopen tot de maand mei. Op negen augustus aanstaande publiceert het Britse bureau voor de statistiek de cijfers over juni. Maar het is dus wachten tot september voor er echt iets gezegd kan worden over het referendum-effect.
(klik voor uitvergroting; bron: ONS)
6)Britse export: helpt goedkope pond?
Een aparte blik op de Britse exportcijfers is uiteraard interessant de komende maanden. Economen zijn namelijk erg benieuwd hoe groot de positieve invloed van de daling van het Britse pond is op de uitvoer.
Britse exportproducten worden goedkoper, maar als het Brexit-referendum een negatief effect heeft op bijvoorbeeld de consumentenbestedingen in EU-landen profiteert de Britse export mogelijk minder van het valuta-effect.
(klik voor uitvergroting; bron: ONS)
7)Britse inflatie: prijzen omhoog?
Het Britse inflatiecijfer zal de komende maanden ook scherp in de gaten worden gehouden. De val van het pond maakt de invoer duurder en dat sijpelt naar verwachting door in onder meer de prijzen van benzine en groenten.
Net als in veel andere Europese landen is de inflatie in het Verenigd Koninkrijk momenteel erg laag; daar zou via een importschok dus verandering in moeten komen.
Ook hier geldt: het meest recente inflatiecijfer is van mei. Het is dus wachten op het juli-cijfer dat in september wordt gepubliceerd.
(klik voor uitvergroting: bron: ONS)
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl