- De brede, Amerikaanse S&P 500-index gaat een decennium van zwakke rendementen tegemoet, volgens een topstrateeg van zakenbank Morgan Stanley.
- Voor aandelenbeleggers zijn er echter wel alternatieven, stelt Mike Wilson.
- Hij wijst onder meer op bepaalde sectorbeleggingen en opkomende markten zoals India.
- Lees ook: Nederlandse beleggers die periodiek inleggen, gaan vol voor VS en Amerikaanse topaandelen – plus Shell en ASML
Na twee uitzonderlijk sterke jaren voor de Amerikaanse aandelenmarkt kan de brede S&P 500-index in 2025 nog zo’n 9 procent verder stijgen, verwacht beleggingsstrateeg Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley. Hij hanteert een koersdoel van 6.500 punten voor de S&P 500 dit jaar.
Echter, voor de komende tien jaar verwacht de chief investment officer van Morgan Stanley dat het rendement van de toonaangevende aandelenindex op jaarbasis ongeveer vlak zal zijn.
Daar is een eenvoudige verklaring voor: de waardering van aandelen – die een groot deel van de prestaties over een periode van tien jaar bepaalt – is historisch hoog, zo stelt Wilson tegenover Business Insider. “Mijn inschatting op basis van de waarderingen is niet uitzonderlijk. Het is een heel gangbare analyse om te stellen dat je, gegeven de huidige waarderingen, de komende tien jaar een vlak rendement en op reële basis zelfs een licht negatief rendement kunt verwachten.”
In de grafiek hieronder zie je enkele waarderingsmaatstaven die Wilson gebruikt. Aan de linkerkant staat de koers-winstverhouding van de S&P 500-index op basis van de verwachte winsten in de komende 12 maanden. Rechts staat de koers-winstverhouding van Shiller, die de actuele koers van de S&P 500-index afzet tegen een 10-jaars voortschrijdend gemiddelde van de winsten van de bedrijven uit de index, aangepast voor cyclische uitschieters.
Beide maatstaven benaderen de niveaus van de piek van de internetzeepbel uit het jaar 2000.
De koers-winstverhouding van Shiller bleek in het verleden zeer betrouwbaar in het voorspellen van langetermijnrendementen op de aandelenmarkt.
De huidige niveaus waarbij beleggers circa 37 keer de gemiddelde winst over de afgelopen tien jaar betalen, geven rendementsverwachtingen voor de komende tien jaar van 2 procent tot 3 procent. Dat blijkt uit de onderstaande analyse van hoogleraar finance Michael Finke van The American College of Financial Services.
Zoals Wilson aangaf, is hij niet de enige die waarschuwt voor een soort verloren decennium voor de bredere aandelenmarkt in de VS.
Beursstrateeg David Kostin van Goldman Sachs zei afgelopen najaar dat hij de S&P 500 de komende tien jaar gemiddeld 3 procent rendement op jaarbasis ziet opleveren. Bill Smead Capital Management waarschuwde onlangs ook voor zwakke rendementen op jaarbasis in het komende decennium.
Vergelijk dat eens met het risicovrije rendement van 4,5 procent op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties.
Sommigen vinden echter dat analyses zoals die van Kostin te negatief zijn. “Er valt niet te ontkennen dat er een sterke correlatie is tussen koers-winstverhoudingen en aandelenrendementen op de lange termijn, maar een rendement van 3 procent op jaarbasis over de komende tien jaar is waarschijnlijk te laag”, gaf aandelenstrateeg Jeff Buchbinder van LPL Financial onlangs aan. “Productiviteitswinsten door investeringen in technologie (kunstmatige intelligentie en anderszins) zullen waarschijnlijk de winstgevendheid van S&P 500-bedrijven stimuleren en zowel de winstgroei als de waarderingen ondersteunen.”
Kansen op de beurs, ook als brede marktindex zwak presteert
Hoewel Wilson van Morgan Stanley vasthoudt aan een vrij sombere prognose voor de komende tien jaar, ziet hij wel kansen in bepaalde segmenten van de markt die voor een beter rendement kunnen zorgen. “Er zullen genoeg mogelijkheden zijn om geld te verdienen in bepaalde sectoren en met bepaalde aandelen, zelfs als de brede marktindex vlak beweegt", geeft Wilson aan tegen Business Insider.
Twee ondergewaardeerde sectoren op dit moment zijn in de optiek van Wilson de energiesector en de sector basismaterialen, met relatief lage waarderingsniveaus. Zo staat de koers-winstverhouding van de S&P 500-index weliswaar op 29,5, tegelijk is de waardering van de deelsector basismaterialen 21,6 en die van de deelsector energie 10,7.
“Als je bepaalde beleggingen uit de energie- en materialensector toevoegt, dan stijgen de kansen om een behoorlijk rendement te halen in de komende drie tot vijf jaar aanzienlijk”, zegt Wilson tegen Business Insider. Uitgaven voor AI-infrastructuur zullen deze sectoren ten goede komen. "Daarvoor zijn energie en materialen nodig.”
Ook zijn de waarderingen in enkele opkomende markten volgens Wilson aantrekkelijk. De beurs van India zit volgens de strateeg in een opwaartse markttrend. En China zou op termijn een positieve draai kunnen maken. “Iedereen kijkt hoe China zich ontwikkelt", aldus Wilson. “Ik weet niet wanneer de omslag komt, maar zou de Chinese aandelenmarkt niet volledig uitsluiten. Daar ontstaan waarschijnlijk kansen.”