De bitcoin is door de symbolische grens van 2.000 dollar gebroken. Dat blijkt uit de Coindesk Bitcoin Price Index, een ongewogen gemiddelde van de prijzen op verschillende Bitcoin-beurzen.

De cryptomunt is in mei bezig met een ongekende opmars. De bitcoin begon de maand op 1.350 dollar en steeg in de drie weken daarna met 50 procent in waarde.

Een wereldwijde cyberaanval met de gijzelsoftware WannaCry gooide vorig weekend even roet in het eten. Mensen die daar de dupe van werden moesten de hackers een bedrag in bitcoins betalen om weer toegang tot hun computer te krijgen. Dat was voor velen een bevestiging van het schimmige karakter van de digitale munt, die ook voor anonieme betalingen in het criminele circuit wordt gebruikt.

Het zorgde voor een dip net boven de 1.600 dollar, maar het herstel zette al snel in. Zaterdagochtend wist de bitcoin net niet de grens van 2.000 dollar te slechten. Dat lukte ’s avonds rond 20.00 uur Nederlandse tijd wel.

Zoals wel vaker is onduidelijk wat precies de reden van de opmars is in mei.

Brian Kelly van hedgefonds BKCM zei tegen CNBC dat veel mensen de bitcoin nu kopen als een hedge tegen de politieke chaos van deze week. Het zou weer een signaal zijn dat de cryptomunt als een veilige haven wordt gezien, al zijn daar gezien de volatiliteit van de munt genoeg vraagtekens bij te stellen.

Japanse erkenning van bitcoin

Een andere factor die mogelijk meespeelt is dat de bitcoin sinds 1 april officieel de status van betaalmiddel geeft. De bitcoinhandel is in dat land dan ook explosief gestegen. De meeste bitcointransacties vonden ineens plaats in Japanse yen. Dat was altijd de Chinese yuan.

Inmiddels lijkt het er ook op dat India en Rusland overwegen de bitcoin als wettelijk betaalmiddel te erkennen.

Volgens Pavel Matveev, co-CEO van het financiële platform Wirex, kampt de bitcoin nog altijd met uitdagingen zoals de negatieve perceptie veroorzaakt door computerhacks en andere illegale activiteiten in het verleden. Maar de munt is volgens hem wel robuster geworden, zei hij onlangs tegen CNBC.

De officiële erkenning van de munt door Japan is daarvan een bewijs. Integratie van de munt in het financiële systeem betekent volgens hem dat bedrijven nu gemakkelijker producten en diensten rond de bitcoin kunnen ontwikkelen.

"Bitcoin is in waarde verdubbeld in de afgelopen zes maanden. De trend voor financiële regulering, een erkenning van de bitcoin, verspreidt zich over Azië-Pacific en we verwachten dat meer landen de virtuele munten zullen reguleren", aldus Matveev. "Ik verwacht dat de prijs zal blijven stijgen tot 2.000 of zelfs 3.000 dollar tegen het einde van het jaar."

LEES OOK: Als je 7 jaar geleden voor $10 duizend bitcoin had gekocht…had je nu $200 miljoen gehad