De markt voor cryptomunten kampt sinds de piekniveaus van eind december met een flinke terugslag.

Na de crash van begin februari, veerden de bitcoin en andere digtale valuta iets op. Maar sinds enkele weken verslechtert het koersplaatje weer. En technische analisten zien een gevaarlijk kantelpunt naderen.

De bitcoin stevent af op een situatie die in het jargon van technische analisten een “death cross” heet.

Van belang hierbij is de ontwikkeling van twee typen voortschrijdende gemiddelden. Bij een voortschrijdende gemiddelde analyseer je een getallenreeks in de tijd door steeds het gemiddelde over een bepaalde periode te nemen en dat in een grafiek af te zetten tegen de ‘kale reeks’ – in het geval van de bitcon is dat de grafiek van de dagkoersen.

Technische analisten houden onder meer in de gaten hoe een voortschrijdende gemiddelde over een korte periode zich gedraagt ten opzichte van een voortschrijdend gemiddelde over een langere periode.

In de grafiek hieronder is de blauwe lijn de koers van de bitcoin, de rode lijn het voortschrijdende gemiddelde gemeten over 50 dagen en de groene lijn het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen.

Wat je ziet is dat de groene lijn met het lange-termijngemiddelde van 200 dagen nog opwaarts beweegt en dat de rode lijn met het kortetermijngemiddelde sinds januari daalt.

De 'death cross' is de situatie waarbij het kortetermijngemiddelde onder het langetermijngemiddelde zakt, dus als de rode lijn de groene kruist. Voor technische analisten is dat een negatief signaal, omdat dit aangeeft dat ook het langetermijngemiddelde onder druk komt te staan: ofwel een signaal van een structurele koersdaling.

Dit is de situatie tot en met 18 maart:Bitcoin death cross

Foto: Business Insider / Joe Ciolli, data from Bloomberg

In een grafiek van MarketWatch een week later is te zien dat de korte- en langetermijngemiddeldes nog dichter bij elkaar liggen. Het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen zit op 9.401 dollar, terwijl het gemiddelde over de afgelopen 200 dagen 9.223 dollar bedraagt.

Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat technische analyse niet onomstreden is. Dit type analyse gaat ervan uit dat koerspatronen uit het verleden een voorspellende waarde hebben, maar daar valt het nodige op af te dingen. Technische analyse wordt daarom vaak gebruikt als 'hulpmiddel' bij het nemen van beleggingsbeslissingen, en niet als enige indicator.

Hoe dan ook, een team van technische analisten van zakenbank Goldman Sachs stelde op basis van andere indicatoren dan het voortschrijdende gemiddelde dat beleggers wel rekening moeten houden met een nieuwe verkoopgolf van de bitcoin waarbij het niveau van 6.000 dollar mogelijk wordt doorbroken.

Een bitcoin is zondagochtend zo'n 8.500 dollar waard:

Volg hier de koers van de bitcoin in dollar en euro op finanzen.nl.

Het plaatje bij de tien grootste cryptomunten ziet er zondagochtend zo uit: