- De bitcoin heeft nog altijd een waarde van per saldo ‘nul’, schrijven twee functionarissen van de Europese Centrale Bank (ECB) deze week in een blog.
- Zij wijzen erop dat cryptovaluta milieurisico’s meebrengen en criminele activiteiten faciliteren.
- De introductie van nieuwe ETF-beleggingsfondsen voor de bitcoin in de VS doet daar weinig aan af.
- Lees ook: Van alle bitcoins in omloop zit nu 3,5% in bitcoin-ETF’s: de hoop is dat dit nog meer wordt
Fans van cryptovaluta hebben mogelijk de indruk dat de bitcoin een stempel van goedkeuring heeft gekregen door het toelaten van speciale beleggingsfondsen voor de bitcoin (spot-ETF’s) in de VS. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) zegt dat je je hierdoor niet moet laten misleiden. De bitcoin is volgens de ECB nog steeds een waardeloze belegging.
Analisten van de ECB beschreven de goedkeuring van bitcoin-ETF’s afgelopen donderdag in een blog als “de nieuwe kleren van de naakte keizer”, waarmee ze hun standpunt herhaalden dat de cryptovaluta geen echte waarde hebben en waarschijnlijk meer problemen veroorzaken dan oplossen.
Die problemen omvatten onder meer milieuschade en de herverdeling van rijkdom ten nadele van degenen die minder inzicht hebben in de markt.
“Voor discipelen bevestigt de formele goedkeuring dat beleggingen in de bitcoin veilig zijn. De bijbehorende rally geldt als het bewijs van een onstuitbare triomf. Wij zijn met beide beweringen oneens en stellen de reële waarde van de bitcoin nog steeds nul is,” aldus Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf van de ECB in een blogpost, waarin ze beleggers waarschuwen voor een onstuimige heropleving van de “bitcoin-zeepbel”.
De experts van de ECB stellen dat de bitcoin geen cashflow kan genereren of andere op waarde gebaseerde rendementen, waardoor het een slechte investering is.
Cybercriminelen die gebruik maken van de anonimiteit van digitale valuta, hollen het potentiële gebruik ervan als alledaags betaalmiddel verder uit. Bovendien blijft het delven van bitcoin via het proof-of-work mechanisme een zorg voor het milieu. Het gaat hierbij om het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, waarvoor veel computerrekenkracht nodig is. En dat slurpt energie.
"Helaas zijn al deze risico's werkelijkheid geworden", aldus de de blogpost van de ECB-functionarissen.
Opleving bitcoin is uiteindelijk nergens op gebaseerd
De Amerikaanse toezichthouder SEC gaf in januari groen licht voor 11 zogenoemde bitcoin ETF's. De beleggingsvehikels worden aangeprezen als een eenvoudiger manier voor beleggers om blootstelling te krijgen aan 's werelds grootste cryptomunt. Dit stuwde de totale waarde van de cryptomarkt voor voor het eerst sinds april 2022 naar 2.000 miljard Amerikaanse dollar.
"Voor de maatschappij is een hernieuwde boom-bust cyclus van de bitcoin een triest perspectief. En de bijkomende schade zal enorm zijn, inclusief de schade aan het milieu en de uiteindelijke herverdeling van rijkdom ten koste van de minder geïnformeerde beleggers", schrijven Bindseil en Schaaf.
De ECB-medewerkers wijten de bitcoingekte toe aan een ongebreidelde prijsmanipulatie, de stijging in de vraag naar de "misdaadmunt" en autoriteiten die worstelen met de vraag hoe ze de cryptomarkt moeten reguleren. Ze denken ook dat de verwachte renteverlagingen van de Federal Reserve dit jaar de rally nog verder kan aanwakkeren.
"Hoewel het instromende geld op de korte termijn een grote impact heeft op de prijzen, ongeacht de fundamentele waarde, zullen de koersen op de lange termijn uiteindelijk terugkeren naar een fundamentele waarde. Los van economische fundamenten is elke prijs even (on)aannemelijk - een fantastische voorwaarde voor de verkopers van wonderolie", stellen de twee ECB-functionarissen.
De experts roepen de autoriteiten ook op om waakzaam te blijven als het gaat om het monitoren van bitcoin-gerelateerde criminaliteit, en stellen dat dat deze klus nog niet is geklaard. "De 'marktwaarde' van de cryptomarkt weerspiegelt de totale sociale schade die zal optreden wanneer het kaartenhuis in elkaar stort."