De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag op de eerste handelsdag van 2019 in het rood gesloten.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent lager op 486,57 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 652,90 punten. Frankfurt en Londen wonnen tot 0,2 procent, maar Parijs ging 0,9 procent omlaag.
In de AEX was uitzender Randstad de grootste daler, met een min van 2,6 procent, gevolgd door staalproducent ArcelorMittal (min 2,4 procent). Verlichtingsbedrijf Signify was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak met een plus van 2,4 procent. Shell ging 1,2 procent vooruit.
In de MidKap sloot metalenspecialist AMG de rij met een min van 2,2 procent. Air France-KLM werd 2,1 procent lager gezet, net als baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis.
Sligro daalde 1,3 procent. Het groothandelsbedrijf zette afgelopen jaar een omzet in de boeken van ruim 2,3 miljard euro. Dat is 9,6 procent meer dan een jaar eerder en in lijn met de verwachtingen van analisten. Sligro publiceert op 24 januari zijn definitieve jaarcijfers.
Navigatiebedrijf TomTom voerde de winnaars bij de middelgrote fondsen aan met een plus van 1,9 procent.
BAM won 0,2 procent in de MidKap. De bouwer heeft een akkoord gesloten met Eindhoven Airport over de financiële afwikkeling van het instorten van een parkeergarage op het vliegveld. Concrete details werden niet bekendgemaakt, maar volgens BAM was een eerdere voorziening voldoende. Die bedroeg ongeveer 9 miljoen euro.
Bij de kleinere bedrijven op het Damrak was biotechonderneming Kiadis Pharma een opvallende stijger met een plus van 17 procent, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Natuurvoedingsbedrijf Wessanen kende ook een positieve beursdag met een winst van ruim 6 procent.
Stevige opleving olieprijzen
De olieprijzen lieten woensdag een opmerkelijke opleving zien van de verliezen eerder op de dag. De prijzen veerden op na berichten dat Saudi-Arabië zijn export van olie heeft verlaagd.
De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) klom tegen 17.00 uur 3,3 procent tot 46,90 dollar en Brentolie won 3,4 procent tot 55,63 dollar per vat. Eerder op de dag waren hier nog duidelijke minnen te zien vanwege tegenvallende cijfers over de Chinese industrie.
Naar verluidt heeft Saudi-Arabië in december de export van ruwe olie met een half miljoen vaten verlaagd tot ruim 7,2 miljoen vaten per dag, door een lagere uitvoer naar de Verenigde Staten en China.
Wall Street poetst verliezen weg
De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag op de eerste handelsdag van het nieuwe beursjaar 2019 op winst, nadat de koersverliezen van eerder op de dag werden weggepoetst. De handel op Wall Street kreeg steun van de flink stijgende olieprijzen en optimisme over de Chinees-Amerikaanse handelsvete.
De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds een plusje van 0,2 procent op 23.379 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent tot 2514 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent tot 6675 punten.
President Donald Trump liet weten dat het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China goed verloopt. Hij zei verder dat de stevige koersverliezen van december slechts tijdelijk waren en dat de beurzen zullen stijgen zodra er handelsdeals worden getekend.
Beleggers in New York hielden ook de politieke ontwikkelingen in Washington in het oog. Trump nodigde politieke leiders van de Republikeinse en de Democratische Partij uit voor overleg in het Witte Huis. Daar zal gepoogd worden om stappen te zetten richting een akkoord om een einde te maken aan de shutdown. Door onenigheid over de begroting ligt een deel van de Amerikaanse overheid al elf dagen stil.
De oliegerelateerde fondsen profiteerden van de flink hogere olieprijzen na berichten dat Saudi-Arabië zijn export van olie heeft verlaagd. Een vat Amerikaanse olie klom 4 procent tot 47,25 dollar en Brentolie kostte 3,5 procent meer op 55,66 dollar per vat. De grote olie- en gasconcerns ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips stegen tot 2,5 procent, terwijl oliedienstverleners Schlumberger, Halliburton en Transocean tot 3,8 procent hoger werden gezet.
Tesla ging 6,6 procent onderuit. Het bedrijf leverde in het vierde kwartaal iets minder auto's af dan door analisten werd verwacht. Ook zette de maker van elektrische auto's het mes in de prijzen van zijn wagens in de Verenigde Staten. Dat deed Tesla om het verlies van een overheidssubsidie voor de aanschaf van een schone auto deels goed te maken.
Netflix toonde een lichte min. De abonneegroei bij de videostreamingsdienst zou volgens een analistenrapport tegenvallen.