Hebben aandelenmarkten dit jaar de ergste pijn geleden of moet de grote storm nog komen? Prominente beleggers spreken elkaar tegen.
Marktvorsers zijn niet eensgezind over de vraag of beurzen in de voorbije maanden een correctie hebben laten zien in een nog altijd opgaande markt, of aan het begin staan van een langdurige daling. De stieren geloven erin, de beren zien letterlijk beren op de weg.
Deze week voedde de godfather van de technische analyse, Ralph Acampora, de stieren. De correctie op de Amerikaanse beurs is voorbij, de trend is omhoog en opkomende markten zullen volgen in het kielzog, zo twitterde de directeur van vermogensbeheerder Altaira Capital Partners.
Bij een correctie dalen aandelenkoersen 10 procent of meer, zoals in het eerste kwartaal van het jaar het geval is geweest voor veel belangrijke beurzen in de wereld. In de eerste zes weken van 2016 verloor de wereldwijde MSCI-aandelenindex 15 procent in waarde.
Groen licht aandelen
Volgens Mike Wilson, beleggingsstrateeg bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, is het gedaan met de stevige dalingen. Hij heeft de ‘meeste belangrijke aandelenmarkten’ correctievrij verklaard, schrijft News Markets.
"De recent betere rendementen van waardeaandelen ten opzichte van groeiaandelen duiden in de regel op goede vooruitzichten voor aandelenmarkten. Meestal doet dit type aandelen het beter als de groei op het punt staat een tandje bij te schakelen", aldus Wilson.
Correctie van 10 procent
Het optimisme van Wilson heeft de beren niet naar hun holen teruggedreven. Zij krijgen een kluif toegegooid door Mohamed El-Erian, hoofdeconoom bij de Duitse vermogensbeheerder Allianz.
Het zou El-Erian niet verbazen als beurzen de komende tijd 5 tot 10 procent inleveren, want zo "gaat het al een tijdje" en "de problemen (weinig groei, China en een lage olieprijs) die de correctie in de eerste twee maanden van het jaar inluidden, zijn niet verdwenen".
Het kan overigens evengoed de andere kant opgaan stelt El-Erian als centrale banken de geldkraan verder opendraaien en aandelenkoersen door inkoopprogramma's en fusies positief worden geprikkeld.
Geen grote klapper
Als al sprake is van een neerwaartse klapper dan toch zeker geen grote, schrijft beleggingsstrateeg Lukas Daalder van Robeco ten slotte.
Sterke correcties van enkele tientallen procenten zijn redelijk uitzonderlijk, en worden bijna altijd gevoed door een combinatie van een recessie met een bankencrisis, of een recessie met zware overwaardering.
"Zelfs als er een recessie komt (en ik herhaal het nog maar eens: die zie ik niet), lijkt het onwaarschijnlijk dat dit de volgende Grote Klapper is", aldus Daalder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl