De rally op de aandelenmarkt is nog lang niet voorbij, denkt de bekende Amerikaanse beursstrateeg Ed Yardeni.

Hoewel beleggers zich steeds meer zorgen maken over het feit dat de huidige beursrally extreem zwaar leunt op een handjevol grote technologieaandelen, terwijl de economische groei in de VS vertraagt, verwacht Yardeni dat de winstgevendheid van Amerikaanse beursbedrijven niet significant onder druk komt te staan.

Hij voorziet dan ook dat de zogenoemde ‘melt up’ nog wel even door kan gaan. Dit is een zeer sterke stijging van aandelenkoersen in korte tijd, waarbij er niet meteen steun is vanuit de economie.

Op een ‘melt up’ kan een ‘melt down’ (beurscrash) volgen, maar dat hoeft niet per se.

In een rapport van begin deze week noemt Yardeni drie redenen om niet al te bezorgd te zijn.

1) Winstgroei Amerikaanse bedrijven blijft sterk

De winstverwachtingen van analisten voor de bedrijven uit de S&P 500-index gaan voor de 12-maandsperiode tussen juli 2024 en eind juni 2025 nog steeds uit van een zeer hoge winst per aandeel. Analisten schatten de winst per aandeel van de S&P 500 in op iets meer dan 260 dollar.

"Dit alles veronderstelt dat een recessie op korte termijn onwaarschijnlijk is, vooral omdat de Federal Reserve de beleidsrente zal verlagen om een recessie af te wenden", schrijft Yardeni.

2) Meer aandelen gaan meedoen met de beursrally

De rally op de aandelenmarkt wordt vooral gedragen door een handjevol Big Tech-bedrijven. Volgens Yardeni zou een verbetering van de winstgevendheid van bedrijven buiten de techsector moeten leiden tot een breder draagvlak voor de beursrally.

"Het aandeel van bedrijven in de S&P 500-index met positieve bijstellingen van de verwachte winst, is begin juli gestegen naar een record van 83 procent. Dat pleit voor een verbreding van de opmars van de aandelenmarkt", aldus Yardeni.

3) Aandelen niet extreem duur

De koers-winstverhouding van de S&P 500-index op basis van de verwachte bedrijfswinsten in de komende twaalf maanden is gemiddeld ongeveer 21.

Als je echter kijkt naar de mediaan, dus de middelste winstmeting, dan is de koers-winstverhouding op 17,8, aldus Yardeni. Het gemiddelde wordt dus omhoog getrokken door een kleine groep bedrijven met extreem hoge winsten.

"De brede markt is naar onze mening niet overgewaardeerd en kan tot het einde van het decennium stijgen door een combinatie van hogere winsten en een hogere koers-winstverhouding", stelt Yardeni.

Yardeni vertelde begin deze week tegen tv-zender CNBC dat hij verwacht dat de S&P 500 tussen nu en het einde van het decennium een solide winstgroei zal laten zien, waarbij de index dit kalenderjaar op een winst per aandeel van 250 dollar uitkomt, volgend jaar op 270 dollar per aandeel en tegen het einde van het decennium op 400 dollar per aandeel.

De rooskleurige vooruitzichten die Yardeni schetst, leunen wel zwaar op productiviteitsgroei op basis van artificial intelligence (AI).

En over de vraag of de aandelenmarkt bezig is met een herhaling van de dotcomzeepbel van de jaren 1990, zei Yardeni tegen CNBC dat er oppervlakkig gezien wel gelijkenissen zijn. Hij verwacht echter dat de Federal Reserve de beleidsrente verlaagt, als de economie en de beurs inzakken.

"Er is een beetje een déjà vu-gevoel, als we naar de markt kijken en deze vergelijken met wat er eind jaren negentig gebeurde. Je zou kunnen zeggen dat we ons in een slow motion melt up bevinden", aldus Yardeni.

"De markt is de afgelopen weken verder omhooggeschoten naar nieuwe recordhoogtes en heeft dat gedaan ondanks teleurstellende economische cijfers. Ik denk dat beleggers hebben geconcludeerd dat we ons niet te veel zorgen moeten maken over een vertraging van de economie of zelfs een recessie", aldus de beursstrateeg.

LEES OOK: Is Tesla weer terug van weggeweest op de beurs?