• Brexit-onderhandelingen zijn vertraagd nu de Britse premier Theresa May een minderheidsregering formeert.
  • De belangrijkste Brexit-onderhandelaar namens de EU zegt dat de Britten het risico lopen geen overeenkomst te sluiten.
  • Het uitstellen van de onderhandelingen betekent geen uitstel voor de Brexit. Het betekent alleen maar dat er minder tijd is om te onderhandelen.
  • Het Verenigd Koninkrijk moet 29 maart 2019 vertrekken uit de EU.

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie voor de uittredingsgesprekken met het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt de Britten dat ze het risico lopen uit de EU te vertrekken zonder Brexit-overeenkomst, als ze doorgaan met het ‘verspillen’ van tijd door de onderhandelingen uit te stellen.

Barnier zegt tegenover de Financial Times dat de Britse regering “heel snel” moet beginnen met de onderhandelingen, en dat er een team van onderhandelaars moet worden aangewezen dat “stabiel is, aansprakelijk kan worden gehouden en een mandaat heeft.”

“Volgende week is het drie maanden na het versturen van de Artikel 50-brief. We hebben niet onderhandeld, we hebben geen vooruitgang geboekt. We moeten dus met deze onderhandelingen beginnen. We zijn klaar wanneer het Verenigd Koninkrijk er zelf ook klaar voor is.”

Brexit: tijd tikt door

“Ik ben bezorgd omdat de tijd doortikt, en die tikt veel sneller dan men denkt. De onderwerpen zijn buitengewoon complex. En ik kan niet onderhandelen met mezelf.”

Premier Theresa May zette op 29 maart 2017 Artikel 50 in werking, waarmee de periode van twee jaar in gang werd gezet waarin de Britten kunnen onderhandelen over hun vertrek uit de EU. Groot-Brittannië vertrekt daarmee precies twee jaar later, op 29 maart 2019, uit de Europese Unie.

De datum van het vertrek van de Britten staat vast. Het uitstellen van de onderhandelingen vertraagt dus niet de Brexit zelf; er is alleen minder tijd om te onderhandelen.

Theresa May schreef in april vervroegde verkiezingen uit om een grotere meerderheid in het parlement te verkrijgen. Hoe groter haar meerderheid, hoe makkelijker het voor haar is om wetgeving door te voeren.

Maar de gok van May ging helemaal mis. De Conservatieve partij won de verkiezingen, maar verloor wel de meerderheid in het parlement.

Sindsdien staan de Brexit-onderhandelingen even op een zijspoor, terwijl May probeert een minderheidsregering te formeren met steun van de Noord-Ierse partij DUP. De Britse regering meldde in eerste instantie dat er een zogenoemde 'overeenkomst op basis van vertrouwen' was gesloten met de DUP. Een dag later werd die verklaring weer ingetrokken.

Penarie

Maandagavond hield May nog een emotioneel pleidooi, waarin ze haar partijgenoten in het Britse parlement vroeg om vertrouwen in haar te houden als premier, ondanks dat zij de absolute meerderheid heeft verloren. "Dankzij mij zitten we nu in de penarie, dus ik ga ons er ook weer uithalen."

Conservatieve parlementariërs omschreven haar betoog als "oprecht", "krachtig" en "berouwvol". May is niet gevraagd om af te treden.