Afgelopen weekend was het weer raak.
De bedenker van cryptomunt ethereum sprak zich uit over het hoge risico van digitale valuta. En voorspelde dat velen het loodje kunnen leggen.
Via Twitter meldde Vitalik Buterin het volgende:
Reminder: cryptocurrencies are still a new and hyper-volatile asset class, and could drop to near-zero at any time. Don't put in more money than you can afford to lose. If you're trying to figure out where to store your life savings, traditional assets are still your safest bet.
— Vitalik Buterin (@VitalikButerin) February 17, 2018
Lees hier meer over de opmerkelijke waarschuwing van de bedenker van de op één na waardevolste cryptomunt.
De opmerkingen van Buterin komen kort nadat de baas van de op twee na waardevolste cryptomunt, de ripple, een vergelijkbare signaal gaf.
De CEO van Ripple Brad Garlinghouse ziet de toekomst van veel cryptomunten somber in. In een interview met Business Insider liet hij eerder deze maand weten niet overtuigd te zijn van een groot deel van de bestaande digitale valuta.
Wildgroei aan cryptomunten
Nu is het ontegenzeggelijk zo dat er inmiddels wel erg veel clubs zijn die een eigen cryptomunt hebben uitgegeven: de site coinmarketcap.com telt er meer dan 1.500.
Een middenmoter in dit gezelschap is de digitale Gulden. Die had maandag een marktwaarde van ongeveer 60 miljoen dollar en stond daarmee op plaats 207 van de cryptolijst. Lees hier meer over de achtergrond van de Gulden.
Ter vergelijking: de totale cryptomarkt had maandag een waarde van ongeveer 500 miljard dollar. Nummer één bitcoin was goed voor 187 miljard dollar; ethereum vertegenwoordigde 93 miljard dollar aan marktwaarde en ripple 45 miljard dollar.
Bekijk je de koersontwikkeling van dit jaar dan is er iets opvallends bij veel grotere cryptomunten, inclusief de top drie: na de grote crash van januari lijken grote cryptomunten een voorzichtige comeback te maken.
De bitcoin noteert inmiddels weer op 11.000 dollar. Maar ook ethereum en ripple krabbelen op.
Dit is te zien in de onderstaande grafieken:
Bitcoin herstelt...
...net als ethereum
...en ripple
De gulden stabiliseert, maar herstelt niet:
Na de crash van januari lijkt er dus een soort bezinningsmoment te zijn onder cryptobeleggers, waarbij grotere crypomunten de voorkeur krijgen. Ga je de top 100 af op coinmarketcap.com dan is er bij deze groep grosso modo sprake van enig koersherstel sinds begin deze maand - al zijn er ook een paar uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de NEM.
Maar na de top 100 wordt het patroon een stuk grilliger, en lopen stijgers en dalers flink door elkaar. De Gulden is wat dit betreft een middenmoter: een vlakke, zijwaartse beweging na de crash.
Dit zegt natuurlijk niets over toekomstige koersontwikkelingen, maar duidelijk is in ieder geval dat de bazen van grote cryptomunten de crash van januari aangrijpen om beleggers in hun eigen straatje te trekken.