- Justitie in de VS heeft in de afgelopen jaren beslag gelegd op bitcoins met een totale waarde van minstens 5,5 miljard dollar, zo hebben analisten becijferd.
- Hiermee is de Amerikaanse overheid de facto een belangrijke speler geworden op de cryptomarkt.
- Als de Amerikaanse overheid zou besluiten grote hoeveelheden bitcoins op de markt te verkopen, kan dat de koers beïnvloeden.
- Lees ook: Digitale euro gaat de voorbereidingsfase: ECB zoekt partners voor ontwikkeling platform
De Amerikaanse overheid bezit voor miljarden dollars aan bitcoin, als gevolg van inbeslagname van cryptomunten bij criminele onderzoeken. Dit betekent ook dat de koers van de bitcoin beïnvloed kan worden door eventuele besluiten van de VS om bitcoins aan te houden of juist te verkopen.
Uit openbare documenten blijkt dat de Amerikaanse overheid sinds 2020 meer dan 200.000 bitcoins in beslag heeft genomen van cybercriminelen, volgens cryptobedrijf 21.co.
Analisten schatten dat het totale overheidsbezit van bitcoins inmiddels 5,5 miljard dollar waard is, waardoor de VS een van ’s werelds grootste spelers is op de bitcoinmarkt.
De Amerikaanse overheid behoort inmiddels tot de selecte groep van “walvissen”, een term die wordt gebruikt voor individuen of groepen die grote hoeveelheden van de cryptomunt bezitten.
Bitcoins die in beslag zijn genomen bij de illegale online marktplaats Silk Road, de arrestatie van cryptodief James Zhong en bij criminelen die in 2016 de cryptobeurs Bitfinex hadden gehackt, vormen een groot deel van de cryptovoorraad van de Amerikaanse overheid, volgens de gegevens van 21.co.
Amerikaanse overheid kan koers bitcoin beïnvloeden
De Amerikaanse overheid kiest er soms voor om in beslag genomen cryptomunten via veilingen te verkopen, nadat juridische procedures zijn afgerond. De ontvangsten worden dan gebruikt om slachtoffers van cryptodiefstallen compensatie te bieden.
Justitie in de VS heeft afgelopen maart bijvoorbeeld 9.861 bitcoins verkocht die eerder in beslag waren genomen via Coinbase. In juli gaf de overheid voor 300.000 dollar compensatie aan slachtoffers van de hack bij Bitfinex, volgens zakenkrant The Wall Street Journal.
Gelet op de hoeveelheid bitcoins die de Amerikaanse overheid bezit, kan een massale verkoop de koers van de bitcoin beïnvloeden, zeker nu de handelsvolumes lager liggen dan ten tijde van de cryptohype van 2020 en 2021.
In 2022 crashte de cryptomarkt toen de Amerikaanse centrale bank een reeks van renteverhogingen in gang zette. Aan het eind van dat jaar werd de crypto-industrie opgeschrikt door de spectaculaire ondergang van cryptobeurs FTX. Oprichter Sam Bankman-Fried is momenteel verwikkeld in een rechtszaak, waarbij hij in theorie 110 jaar cel kan krijgen.
Dit jaar is de bitcoin wel hersteld van een startniveau van ongeveer 17.000 dollar naar een huidig niveau van iets meer dan 30.000 dollar.