De Amerikaanse economie geeft geruime jaar waarschuwingssignalen af, die erop wijzen dat sommige delen van de aandelenmarkt meer risico’s meebrengen dan andere, zo melden analisten van financieel adviesbureau Ned Davis Research in een nieuw rapport.

Strategen van het bedrijf wijzen op de afname van de M2-geldhoeveelheid, een maatstaf voor hoeveel geld er in omloop is.

De M2-geldhoeveelheid omvat naast contant geld ook giraal geld op betaalrekeningen, spaartegoeden van particulieren en geldmarktfondsen van beleggers.

Historisch gezien gaat een krimp van de M2-geldhoeveelheid vaak vooraf aan het begin van een recessie. Voor beleggers betekent dit doorgaans dat defensieve, minder conjunctuurgevoelige aandelen beter presteren dan cyclische aandelen, aldus de analisten.

De M2-geldhoeveelheid is sinds de begindagen van de coronapandemie verstoord, aldus de analisten. In 2020 en 2021 vergrootte de Amerikaanse centrale bank de omvang van de balans, wat zorgde voor een toename van de geldhoeveelheid.

Maar de Federal Reserve is voorzichtig begonnen met afbouw van de ruime geldhoeveelheid, toen de hoge inflatie om een krapper monetair beleid vroeg. Daardoor is een deel van de overvloedige beschikbaarheid van geld op financiële markten verminderd.

"Aandelen doen het over het algemeen beter als de reële M2-geldhoeveelheid stijgt", aldus het rapport van Ned Davis Research.

Foto: Ned Davis Research

Wel of geen recessie voor VS in 2025?

Dat suggereert dat beleggers zich zouden moeten richten op sectoren als nutsbedrijven, basisconsumptiegoederen en gezondheidszorg, waarbij de laatste twee sectoren het best presteren wanneer de M2-geldhoeveelheid onder het langetermijngemiddelde ligt, volgens de analisten.

Andere beleggingsstrategen op Wall Street hebben gewezen op de krimp van de geldhoeveelheid als een potentieel voorteken voor de verzwakking van de Amerikaanse economie. Econoom Steve Hanke voorspelde onlangs een recessie begin 2025, waarbij hij wees op de krimp van M2-geldhoeveelheid als één van de waarschuwingssignalen.

Toch is de consensus op Wall Street dat de Amerikaanse economie een solide basis lijkt te hebben. De economie groeide met 2,7 procent op jaarbasis in het derde kwartaal.

Economen schatten de kans op een recessie in het komende jaar gemiddeld genomen in op slechts 33 procent, volgens een enquête van Bankrate.

LEES OOK: De AI-hype is een zeepbel die – net als eerdere techbubbels op de beurs – gaat barsten, volgens beursgoeroe Jeremy Grantham