- De Amerikaanse economie blijft opvallend goed overeind, afgaande op cijfers over de economische groei, de banenmarkt en de arbeidsproductiviteit.
- Vermogensbeheerder JP Morgan Asset Management is positief over de start van 2025, maar ziet wel een belangrijk risico.
- Beleggingsstrateeg David Kelly legt uit waarom beleggers het gevaar van een handelsoorlog niet moeten onderschatten.
- Lees ook: 4 grafieken die volgens analisten van Goldman Sachs wijzen op 10 magere beursjaren
Het lijkt erop dat de Amerikaanse economie op korte termijn redelijk goed blijft draaien, maar een ervaren beleggingsstrateeg vreest dat een onderbelicht risico een bedreiging vormt.
De Amerikaanse economie is in drie van de afgelopen vier kwartalen met ten minste 3 procent gegroeid op jaarbasis. Die trend zet zich naar verwachting in het derde kwartaal door, volgens JPMorgan Asset Management.
De Amerikaanse vermogensbeheerder schat dat de consumentenbestedingen, die goed zijn voor ongeveer twee derde van het Amerikaanse nationaal inkomen, in het voorbije kwartaal waarschijnlijk een groei van 3,5 procent laten zien, gecorrigeerde voor de inflatie.
Ondertussen ligt de inflatie in de VS steeds dichter in de buurt van de doelstelling van 2 procent, die de Amerikaanse centrale bank hanteert.
Het meest bemoedigend is misschien wel dat de Amerikaanse arbeidsmarkt geen duidelijke tekenen van zwakte vertoont. In september overtrof de banengroei ruimschoots de verwachtingen en de werkloosheid in de VS is met 4,1 procent niet extreem hoog.
De groei van de bedrijfswinsten, de arbeidsproductiviteit en de investeringen van bedrijven lijken ook allemaal de goede kant op te gaan. Hetzelfde geldt voor de loonstijging, die volgens JP Morgan Asset Management de afgelopen 17 maanden de inflatie heeft overtroffen en daarmee de solide consumentenbestedingen heeft ondersteund.
Beleggingsstrateeg David Kelly van de vermogensbeheerder spreekt in een recente analyse dan ook van "opmerkelijk gunstige" condities.
Handelsoorlog met hoge importtarieven is onderbelicht risico
De schijnbaar rooskleurige achtergrond verklaart waarom de S&P 500-index dit jaar met 22 procent is gestegen en op recordhoogte staat. Maar Kelly vindt dat beleggers niet op hun lauweren mogen rusten.
“Beleggen is altijd een kwestie van het afwegen van risico en rendement geweest", schrijft Kelly in het rapport. De hoge waarderingen van aandelen en de sterke voorkeur van beleggers voor techreuzen die hard groeien, vormen een risicofactor. Ook al lijken er meer sectoren mee te doen met de beursrally in de afgelopen maanden.
Het grootste risico ligt echter bij de mogelijke gevolgen van een binnenlandse of internationale politieke schok. “Welke econoom je het ook vraagt, iedereen zal je vertellen dat hogere importtarieven geen goed idee zijn”, gaf Kelly op 21 oktober aan tijdens de jaarlijkse conferentie van JP Morgan Asset Management.
Het idee achter importheffingen is dat de binnenlandse industrie hiermee wordt beschermd tegen concurrentie vanuit het buitenland. Het gevolg is vaak wel dat consumentenprijzen stijgen vanwege de duurdere import en dat andere landen op hun beurt invoerheffingen verhogen, wat kan leiden tot handelsoorlogen.
In het ergste geval leiden hogere importtarieven tot hogere prijzen en lagere economische groei vanwege de verspilling en inefficiëntie die ze veroorzaken. “Een handelsoorlog zou ertoe kunnen leiden dat we onze inflatieprognose naar boven moeten bijstellen en tegelijkertijd onze groeiprognose naar beneden bijstellen,” zei Kelly tijdens de conferentie.
Bij de huidige verkiezingscampagne is het vooral voormalig president Donald Trump die heeft aangekondigd om substantiële verhogingen van de importtarieven door te voeren.
De tariefverhogingen die Trump heeft aangekondigd, zouden "zware schokken veroorzaken in de Amerikaanse economie”, zei hoofdeconoom Tom Orlik van Bloomberg Economics, eerder deze maand.
Beursstrateeg Kelly vindt ook dat hogere invoertarieven kopzorgen kunnen geven, maar dat aandelen en de economie het op de lange termijn nog steeds goed zouden moeten doen.