- De Amerikaanse centrale bank heeft deze week de beleidsrente met een half procentpunt verlaagd, in reactie op de afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt.
- Maar de agressieve verlaging kan de inflatie aanwakkeren, aldus een analist van Richard Bernstein.
- De Federal Reserve heeft nu ook een verwachting geschapen dat de beleidsrente in grotere stappen omlaag gaat.
- Lees ook: 5 beurstrends waar aandelenbeleggers rekening mee moeten houden, volgens een vermogensbeheerder met bijna €900 miljard onder z’n hoede
De renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank van een half procentpunt heeft aandelenmarkten deze week naar recordhoogte gekatapulteerd. Tegelijk krijgt de Federal Reserve ook forse kritiek van sommige economen.
De centrale bank kreeg weliswaar bijval van hoogleraar financiën Jeremy Siegel, die de beslissing het “beste nieuws” noemde dat de Fed in jaren heeft gebracht. Volgens Siegel zou een kleinere verlaging van 0,25 procentpunt het risico op een recessie hebben verhoogd.
Fed verlaagt rente ’te snel’, aldus specialist
Maar niet iedereen is het daarmee eens. Obligatiespecialist Michael Contopoulos van vermogensadviseur Richard Bernstein is er minder van overtuigd dat de agressieve stap gerechtvaardigd was. Hij denkt dat de Federal Reserve “te snel” met een renteverlaging van 0,5 procentpunt is gekomen.
Contopoulos wijst erop aan dat rente voor langlopende obligaties is gestegen, sinds afgelopen woensdag. Dat is ongebruikelijk, omdat marktrentes doorgaans dalen, als de centrale bank de beleidsrente verlaagt.
De stijging van langlopende rentes duidt op een verwachting dat de inflatie op termijn kan oplopen, als gevolg van te sterke renteverlagingen van de Fed.
“De rente op langlopende obligaties ging omhoog. Dat was een weerspiegeling van het feit dat de obligatiemarkten een hogere toekomstige groei en inflatie inprijzen. In wezen zeggen ze dat [Fed-voorzitter, red.] Powell misschien een - weliswaar kleine - fout maakt door de financiële condities te versoepelen. Hierdoor worden de potentiële groei en inflatie op lange termijn aangejaagd”, aldus Contopoulos tegen tv-zender CNBC.
Sommige analisten merkten op dat de beslissing van de Federal Reserve om de beleidsrente met meer dan 0,25 procentpunt te verlagen, erop duidt dat de centrale bank gelooft dat de tijd van hogere inflatie voorbij is. Contopoulos denkt echter dat dit voorbarig kan zijn, aangezien de Amerikaanse consumentenprijsindex van augustus nog steeds boven de inflatiedoelstelling van 2 procent lag.
Econoom Narayana Kocherlakota van de Universiteit van Rochester is het ermee eens dat de Amerikaanse inflatie nog zo hoog is en dat de rente beter in kleine stappen omlaag kan. De arbeidsmarktcijfers zijn ook niet zwak genoeg om de grotere rentestap te rechtvaardigen.
"Door dit te doen, zit de Federal Reserve nu vast aan grotere renteverlagingen", zegt Kocherlakota tegen CNBC. “Ik denk dat ze gedwongen zullen worden om nog eens met een verlaging van 0,5 procentpunt te komen. De markten gaan dat inprijzen in hun verwachtingen.