ANALYSE – Zijn Amerikaanse beurzen op weg naar nieuwe records? Dat is zeker niet onmogelijk, maar beleggers moeten wel alert blijven.
In mijn vorige bijdrage zoomde ik vooral in op de kansen en risico’s voor aandelenbeleggers op wereldindexniveau. Dit keer analyseer ik de Amerikaanse S&P 500-index.
Vooral de hoop op een handelsovereenkomst tussen de VS en China voedt de verwachting voor een nieuwe opmars van Amerikaanse beurzen. Ook de plotselinge draai van de Federal Reserve en de ECB richting een behoedzamer monetair beleid, geeft aandelenbeleggers extra wind in de rug. Er gaan zelfs geluiden op dat er ruimte is voor monetaire stimulering, als de economie verder vertraagt.
Ook China en Japan zijn de economie flink aan het ondersteunen. En beurzen zijn altijd blij met een nieuwe injectie van goedkoop geld. Gevolg is dat rentes weer dalen en het fenomeen TINA zich doet gelden: There Is No Alternative. Ofwel: omdat het rendement van vastrentende beleggingen zo laag is, worden beleggers gedwongen om voor aandelen te kiezen. Hoe risicovol dat is, moet nog blijken.
De wereldwijde economische groei is per saldo nog steeds behoorlijk en de meeste economen verwachten vooralsnog geen recessie. Ook de waarderingen van veel aandelen zijn niet overdreven hoog en er zijn genoeg bedrijven met goede winstmarges, of ondernemingen die een mooi dividend bieden ten opzichte van de huidige rentes.
Daarnaast zijn de technische trends voor de lange termijn opwaarts gericht. Kortom: indien een recessie uitblijft, centrale banken de beurs blijven ondersteunen, rentes relatief laag blijven en de bedrijvenwinsten groeien, zijn nieuwe recordstanden voor aandelenindices zeer goed mogelijk.
Risico van lagere top
Toch moeten beleggers ook rekening houden met tegenvallers: de verwachte handelsdeal tussen de VS en China kan minder gunstig uitpakken, of er zitten allerlei haken en ogen aan.
Ook kan de Amerikaanse president Donald Trump zijn pijlen richten op Europa. Denk bijvoorbeeld aan invoerheffingen voor de Europese autosector. Sowieso worstelt Europa met de Brexit en zwakke economische prestaties in een aantal landen.
Als de groei van de wereldeconomie verder terugzakt door bovengenoemde risico's en er signalen komen die op een recessie duiden, zal dat gevolgen hebben voor de winstgevendheid van bedrijven. Dat zal waarschijnlijk tot lagere beurskoersen leiden.
Op dit moment kunnen weinig landen zich een recessie permitteren. Sommige landen hebben relatief hoge schulden, terwijl rentestanden extreem laag zijn. Kortom, er is aanzienlijk minder munitie om een economische terugval adequaat op te vangen.
S&P 500-index: steun stijgende lijn heeft gewerkt
We bekijken hieronder het technische beeld van de Amerikaanse S&P 500-index. Onderstaande grafiek laat zien dat de belangrijke stijgende steunlijn van de afgelopen tien jaar zijn werk heeft gedaan, na de stevige marktcorrectie in het vierde kwartaal van 2018.
Gaat deze index nu zijn opwaartse trend vervolgen en nieuwe recordstanden opzoeken, of komt hier de lagere top met meer volatiliteit als gevolg?
Vrijdag werd een slotkoers boven 2.820 punten neergezet en dat zal waarschijnlijk tot een aanval op de oude records leiden. Een slotkoers onder de grofweg 2.600 punten brengt de dieptepunten van december weer in beeld.
Sowieso mag de koers van de S&P-500 niet onder de laagste niveaus van december sluiten, want dan wordt de opwaartse trend voor de lange termijn gebroken en lijken nog lagere koersen waarschijnlijk.
(klik voor uitvergroting)
Geopolitiek kan beurskoersen raken: wees alert!
Hoewel de opgaande trend voor de langere termijn intact is, zijn er voldoende redenen om behoudend te zijn. De huidige geopolitieke ontwikkelingen veranderen constant en kunnen significante invloed op de beurskoersen hebben. Het aanhouden van een neutrale, goed gespreide portefeuille, lijkt nog steeds gerechtvaardigd.
Houd ook het beleid van centrale banken goed in de gaten, want zelfstandige economische groei blijkt na tien jaar ondersteuning nog steeds erg lastig. Beleidsmakers kunnen dus wederom bepalend worden voor de beurskoersen.
Aandelen zijn dit jaar vooralsnog de best presterende vermogenscategorie en het is dus verleidelijk om bij te kopen. Toch is het van groot belang om het risico van tegenvallers niet te onderschatten. Want er zit op dit moment meer goed dan slecht nieuws ingeprijsd in de koersen!
Michael Nabarro, CMT is een onafhankelijke marktanalist. Zijn carrière begon in 1989 en is sindsdien actief betrokken bij het adviseren en begeleiden van particuliere en professionele relaties, voornamelijk diegene met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen