- De hype rond AI-aandelen is een klassiek voorbeeld van een illusie waar beleggers massaal voor vallen, volgens beursveteraan Rob Arnott.
- De vergelijking met de internetzeepbel van eind jaren negentig is zeer relevant, vindt de ervaren belegger.
- “Het onderliggende verhaal klopt, maar beleggers overschatten de snelheid waarmee veranderingen plaatsvinden schromelijk”, zegt Arnott tegen zakenkrant Financial Times.
- Lees ook: Is er sprake van een ‘meltup’ op de aandelenmarkt? Bekende strateeg raakt bezorgd, want dan kan er ook een beurscrash volgen
De hype rondom kunstmatige intelligentie geeft de Amerikaanse beursstrateeg Rob Arnott een sterk déjà vu-gevoel.
De hype leidt tot veel discussie over de vraag of er een zeepbel ontstaat op de aandelenbeurs, nu een handvol techaandelen sterk in waarde stijgen dankzij het enthousiasme van beleggers over artificial intelligence (AI). Arnott denkt dat deze ontwikkeling sterk lijkt op die van het dotcomtijdperk in 2000.
“Vervang AI door internet en je hebt vandaag de dag precies hetzelfde verhaal als toen”, zegt Arnott in een interview met de Britse zakenkrant The Financial Times. “Het is een klassiek voorbeeld van een illusie waar de markt voor valt.”
Arnott, de oprichter van Research Affiliates en bedenker van beleggingsstrategie die smart beta wordt genoemd, denkt dat het niet zo is dat de markt het mis heeft over het potentieel van AI. Het probleem is dat beleggers op de zaken vooruit lopen als het gaat om de snelheid van de transformatie die het gevolg is van de technologie. Dat laatste gebeurde ook tijdens de dotcomzeepbel van tweede helft van de jaren negentig.
Neem bijvoorbeeld Qualcomm, een bedrijf dat in 1999 meer in waarde was gestegen dan elk ander aandeel ter wereld. De aandelenkoers van Qualcomm crashte bijna 60 procent in het jaar 2000. Maar op de lange termijn, toen het internet geleidelijk in alle facetten van het leven van mensen begon door te dringen, is het bedrijf toch als winnaar uit de bus gekomen.
"Je zou vandaag de dag twee keer zo rijk zijn geweest als je begin 2000 had geïnvesteerd in de S&P 500 in plaats van enkele jaren eerder in Qualcomm," zegt Arnott. "Bovendien moest je [als je tijdens de dotcomhype in Qualcomm had belegd, red.] 18 jaar wachten om überhaupt enige vermogenswinst te hebben. Hoe doet Qualcomm het als bedrijf? De winsten zijn met een factor 60 gestegen!", geeft Arnott aan.
"Het verhaal klopte", concludeert Arnott. "Maar de markt gokte erop dat de verwachtingen veel sneller werkelijkheid zouden worden dan uiteindelijk het geval was."
Arnott zegt tegen de FT in dit verband ook dat hij grote vraagtekens heeft bij de huidige AI-lieveling Nvidia (alleen al in januari dit jaar is de koers met 26 procent gestegen), omdat de concurrentie in de chipwereld zich opmaakt voor een inhaalslag.