- Insider heeft chefs gevraagd wat de beste en slechtste dingen zijn om te bereiden op de barbecue.
- Volgens hen smaken maïs, tofu en perziken heerlijk als ze zijn gegrild.
- Tomaten en zachte vis draaien daarentegen meestal uit op een mislukking.
- Lees ook: Tech neemt alles over, ook jouw barbecue
De lente was matig, maar de zomer is nu écht in aantocht. Dat betekent dat de barbecues weer van stal gehaald kunnen worden. Niets is lekkerder dan genieten van de avondzon met een paar gegrilde spiesjes, heerlijke makreel of wat sappige maïskolven.
Maar welke soorten vlees en groente zijn nou het best om op de barbecue te bereiden? En welke vissoorten? En van welke stukken vlees en groente kun je juist het beste wegblijven, zeker als je weinig ervaring hebt met barbecueën?
Insider vroeg het aan chefs. Bereid je voor op een zomer vol bourgondisch genieten met deze lijst van de beste en slechtste dingen om op de barbecue te bereiden!
De 7 beste en 6 slechtste dingen om te bereiden op de barbecue, volgens chefs
De 7 beste en 6 slechtste dingen om te bereiden op de barbecue, volgens chefs
-
Maïs is erg makkelijk om te bereiden op de barbecue.
Een maïskolf is de perfecte groente voor op de barbecue, zegt chefkok en eigenaar Erik Pettersen van Evo Italian.
“Ik gril mijn maïs graag in de schil, maar het is belangrijk om het eerst te laten weken”, zegt Pettersen tegen Insider. “Ik laat het zelf zes tot acht uur weken, maar 30 minuten is voldoende.”
Leg de maïskolven nadat ze zijn geweekt op de barbecue om ze te stomen in hun schil, legt chef Gabriel Rucker van Le Pigeon en Canard uit.
Het is volgens hem niet erg als de schillen verbranden, want de maïs zelf zal vers en heet blijven van binnen.
Shutterstock
-
Entrecote is makkelijk en lekker vlees voor op de barbecue.
Entrecote is geweldig vlees voor op de barbecue, zeker als je nog niet zo ervaren bent als kok, zegt Rucker.
“Entrecote is een heel mals stuk vlees”, zegt Pettersen tegen Insider. “Het komt van de dunne lende van de koe, dus is het veel makkelijker om te grillen dan filet mignon.”
Dit vlees moet volgens Pettersen eerst twee of drie minuten grillen en dan steeds worden omgedraaid totdat de juiste temperatuur is bereikt.
Shutterstock
-
Gegrilde runderribbetjes zijn gemakkelijk te bereiden op de gril.
Ribs zijn een ander soort vlees dat het goed doet op de barbecue, volgens Salil Mehta, chefkok en eigenaar van Laut en Laut Singapura.
Ribbetjes zijn ideaal om te grillen omdat ze snel garen en gemakkelijk te bereiden zijn, zegt Mehta.
Het vet en de botten voegen, eenmaal gegrild, enorm veel natuurlijke smaak toe.
Shutterstock
-
Vissoorten die stevig en smaakvol zijn, zijn zeer geschikt voor op de barbecue.
Stevige vissoorten kunnen goed bereid worden op de barbecue, zegt chefkok Chris Scott van het Institute of Culinary Education tegen Insider.
“Makreel is mijn favoriet”, aldus Scott. “Ik hou van hoe stevig en smaakvol hij is, met een niet al te zware vissmaak.”
Shutterstock
-
Tofu neemt veel smaak op, wat het perfect maakt voor de barbecue.
Als je vegetariër of veganist bent, zijn er alsnog een heleboel opties voor op de barbecue. Een alternatief dat het heel goed doet op de barbecue is tofu, zegt Scott.
Tofu kan volgens hem veel smaak absorberen. Ook kun je bijna alles gebruiken als marinade, zoals sojasaus, sesamolie, knoflook, verse kruiden en gedroogde tomaten. Gooi de tofu op de barbecue, laat hem wat verkolen en roken, en hij is klaar.
Gegrilde tofu is ook heel veelzijdig. “Je kunt het fijnstampen en er een vegetarische Bolognese van maken, of in plakjes snijden en gedroogde tomaten en kruiden toevoegen en zo een Italiaanse zomertofu-salade maken”, aldus Scott.
Shutterstock
-
Sommige vruchten en groenten doen het bijzonder goed op de grill.
Aubergine, courgette, pompoen en uien grillen bijzonder goed, volgens Scott.
Bij het klaarmaken van groenten moet je er volgens de chef voor zorgen dat ze een smaakje krijgen voordat je ze op de barbecue legt. Dat kan met gedroogde kruiden, marinades of pekels.
Shutterstock
-
Gegrilde perziken kunnen een heerlijke, rokerige smaak ontwikkelen.
Voor een fruitige optie, kun je perziken marineren voor het barbecuen, waardoor ze een mooie, rokerige smaak ontwikkelen wanneer ze gegrild worden.
“Je kunt perziken marineren in brandewijn, bruine suiker en kruiden (zoals kaneel, nootmuskaat en piment), en ze op de barbecue leggen met een lekbak eronder”, aldus Scott. “Het sap dat je in het bakje opvangt, kun je inkoken tot een gerookte perzikensiroop om op ijs te gebruiken.”
Shutterstock
-
Filet mignon: moeilijk te barbecueën.
Filet mignon is een zeer mager stuk rundvlees. Het controleren van de hitte is dan ook een hele uitdaging, zegt Pettersen.
Probeer in plaats van filet mignon eens flank steaks op de barbecue, raadt Scott aan. Hij zegt dat deze heerlijk grillen en veel hitte aankunnen.
Shutterstock
-
Groenten aan spiesjes verbranden snel op de barbecue.
Spiesjes kunnen lastig gelijkmatig te bereiden zijn. Vaak verbranden de groenten op het stokje, zegt Pettersen.
“Pas op als je ze probeert te grillen zonder spies, want ze kunnen door de roosters van de barbecue vallen als je ze omdraait”, waarschuwt Pettersen.
Als je toch spiesen wilt gebruiken, raadt hij aan er garnalen op te steken in plaats van rundvlees of kip. Garnalen zijn zeer mals en worden snel gaar op de barbecue.
Shutterstock
-
Karbonade kan gemakkelijk uitdrogen op de barbecue.
Karbonades zijn meestal mager en kunnen snel uitdrogen. Vooral dunne karbonades kunnen gaar worden voordat ze een mooie korst aan de buitenkant ontwikkelen, aldus Pettersen.
Als je trek hebt in wit vlees, kun je beter kip grillen. Dat is een veelzijdig en eenvoudig op de barbecue te bereiden stukje vlees. “Als je kip goed marineert, kun je een mals, sappig en smaakvol gerecht krijgen”, zegt Pettersen.
pada smith/Shutterstock
-
Dunne vis kan door de roosters van de barbecue heen vallen.
Een dunne vis, zoals bot of kabeljauw, is een uitdaging om te grillen omdat hij zo delicaat is, zegt Pettersen. Daardoor kan hij gemakkelijk door de roosters van de barbecue heen vallen.
Coquilles zijn een geweldig alternatief als je toch iets uit de zee wilt barbecueën. Gegrilde coquilles zijn knapperig van buiten, maar mals van binnen.
“Het is ook heel eenvoudig om erachter te komen hoe lang je ze moet barbecueën”, aldus Pettersen. “Als coquilles niet langer doorzichtig zijn, zijn ze klaar.”
Shutterstock
-
Tomaten zijn zo delicaat dat ze gemakkelijk uit elkaar vallen op de barbecue.
Tomaten kun je ook beter niet op de gril leggen. Ze zijn erg delicaat en blijven gemakkelijk aan de barbecue plakken of vallen uit elkaar, zegt Pettersen.
In plaats daarvan kun je beter wortels of bieten grillen, volgens Scott. Ze zijn stevig en grillen het best als ze op het bovenste barbecuerek worden gelegd.
Shutterstock
-
Gegrilde watermeloen kan snel uitdrogen.
“Voor mij is watermeloen het lekkerst zonder enige bereiding”, zegt Mehta. “Als je ‘m grilt, verliest de watermeloen zijn sappigheid. Hij krijgt dan een overheersende rooksmaak.”
Kies in plaats daarvan voor gegrilde ananasschijven, zegt Scott. Die kunnen worden gebruikt bij zowel hartige als zoete gerechten.
Je kunt gegrilde ananasschijven serveren met ijs, cake en slagroom voor een zoetere smaak, aldus Scott. Heb je liever een hartig gerecht, dan raadt Mehta aan om de gegrilde ananas te serveren met kleefrijst.
Shutterstock