Te weinig perspectief op een hoger loon is de dominante reden voor werknemers om van werk te wisselen. Daarnaast blijkt vooral de omgang van de baas met flexibiliteit een cruciale reden om een baan op te zeggen.

Dat zijn de voornaamste conclusies uit een omvangrijk onderzoek van accountants- en adviesorganisatie EY onder 9.600 werknemers in acht westerse landen.

Van alle generaties hechten zogenoemde ‘millennials’ (geboren in de laatste decennia vóór het jaar 2000) de meeste waarde aan het flexibel kunnen inrichten van hun werk en aan zaken als ouderschapsverlof en kinderopvang. Dat komt wellicht mede omdat ze bijna dubbel zo vaak een partner hebben die minimaal fulltime werkt (78 procent),  vergeleke met bijvoorbeeld babyboomers (47 procent).

Verder hebben werkende ouders vaak het gevoel dat ze minder makkelijk promotie maken dan hun collega’s zonder kinderen.

Belangrijkste redenen om baan op te zeggen

Het onderzoek is gedaan onder werknemers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Duitsland, India, Japan, Mexico en China. Dit is de top-5 van redenen om ontslag te nemen:

1. Geringe groei in salaris

2. Gebrek aan promotie-mogelijkheden

3. Te veel overwerk

4. Een bedrijfscultuur die onvoldoende teamwork aanmoedigt

5.  Een leidinggevende die tegen flexibel werken is (zoals thuiswerken)

Overigens verschilt het meestgenoemde motief per land. In Duitsland en Japan klaagt men het meest over overwerk, terwijl men in India en Mexico het gebrek aan promotiekansen het vaakst noemt.

In de Verenigde Staten, het VK, Brazilië en China is beperkte loongroei de belangrijkste klacht.

Lees ook

'Ranking the stars' kan op de werkvloer juist averechts werken

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl