Feestjes waar je niemand kent, kunnen nogal ongemakkelijk zijn. Zeker als je niet goed weet hoe je iemand moet aanspreken.
Je kunt natuurlijk naar de klassieker ‘Wat doe jij eigenlijk?’ grijpen, maar dat kan misschien onorigineel of weinig oprecht overkomen.
Clichés mijden kan ook, maar is misschien toch niet zo’n goed idee. Doe er liever je voordeel mee en mix ze met één van deze zeventien ijsbrekers. Stuk voor stuk helpen ze je om een geëngageerd gesprek met iemand aan te gaan.
‘Hallo’
Och, het kan zo simpel zijn. Een lach, naam en een ferme handdruk zijn vaak al genoeg, schrijft Ariella Coombs, content manager voor een Amerikaans magazine.
"De makkelijkste manier om iemand te ontmoeten is soms door gewoon op iemand af te stappen, een hand te geven en hoi te zeggen."
'Oké, even eerlijk: de enige persoon die ik hier ken is de barman en ik heb hem twee minuten geleden voor het eerst ontmoet. Mag ik me even voorstellen?'
Humor is altijd een goede manier om de ander gerust te stellen en een luchtig gesprek te beginnen.
'Hmm, wat zou dit gerecht zijn. Weet jij het?'
In plaats van stil in de rij voor het buffet te gaan staan, kun je deze kans ook benutten om het over iets te hebben dat vrijwel iedereen aanspreekt: eten.
Coombs: "Wie weet verlaat je het buffet met een bord vol lekkerdere hapjes én een nieuw contact."
'Hé, ben jij geen vrienden met...'
Een tip van Jessica Gordon van het Amerikaanse The Daily Muse. "Als iemand 'nee' zegt, zet dan een verbaasde blik op en begin een gesprek."
'Heb je nog leuke reizen in de planning?'
Een gesprek aansnijden over iemands toekomstplannen is altijd een goed idee om een gesprek te starten. Iedereen heeft wel ideeën over wat hij in de toekomst wil gaan doen waar hij over wil praten. Zelfs als de details nog niet bekend zijn, kan je gesprekspartner zeggen: "Nee, maar ik zou wel heel graag naar ... willen gaan".
'Kom je hier uit de buurt?'
Stel een vraag die met een locatie te maken heeft! Je begint op die manier makkelijk een gesprek, omdat "het niet voelt alsof je om een stijve elevator pitch vraagt", zegt Diane Gottsman, etiquette expert.
Bij dit onderwerp krijg je allebei de kans om iets over jezelf te vertellen, wat natuurlijk altijd goed is.
'Heb je de wedstrijd gezien?'
Veel mensen vinden het leuk om over sport te praten. Merk je dat iemand duidelijk een voetbalfan is? Zeg dan iets als "Ah PSV, wat vond je van de wedstrijd afgelopen weekend?"
Hoor je andere mensen over sport praten, wees dan niet bang om je in het gesprek te mengen. Vraag gewoon waar ze het over hebben en geef je mening.
'Heb je gehoord dat...?'
Zorg dat je op de hoogte bent van het laatste belangrijke nieuws, zodat je om iemands mening kunt vragen. Zeker wanneer het nieuws te maken heeft met de baan van je gesprekspartner, dat tipt Meredith Lepore van Levo League.
Het onderwerp zorgt voor discussie en jij kunt laten zien dat je op de hoogte bent. Een win-win-situatie.
'Oeh, mooie schoenen!'
Als je oprecht een kledingstuk van iemand mooi vindt, geef hem of haar dan een compliment. Die tip geeft Michelle Tillis Lederman, CEO bij het Amerikaanse Executive Essentials, in US News and World Report.
Je gesprekspartner zal zich niet alleen gevleid voelen, maar je kunt ook nog een paar follow-up vragen stellen over waar ze het item heeft gekocht. Voor je het weet heb je een leuk gesprek. Wel op één voorwaarde: ga geen toneelstuk opvoeren, waarschuwt Lederman. Mensen voelen dit direct aan.
'Kijk jij al naar ...'
Gaat het om de nieuwste shows op Netflix, dan is de kans groot dat anderen er ooit van hebben gehoord. Misschien is je gesprekspartner zelfs fan van dezelfde serie. Mochten de ander de serie niet kennen, dan kun je vragen of hij/zij nog leuke tips heeft. Waarschijnlijk kom je vroeg of laat een gezamenlijke liefde voor een serie of film tegen.
'Zo de muziek staat echt hárd. Vind je het erg als ik even hier kom zitten? (waar het rustiger is)'
Zoek iemand op die een beetje aan de rand van de drukte staat en stel jezelf voor, tipt Coombs.
Aangezien hij/zij alleen zit en zich daarbij hoogst waarschijnlijk ongemakkelijk voelt, kun je eenvoudig een gesprek beginnen. Voelt de ander zich ook meteen op zijn gemak!
'Wat vind je leuk om te doen als je niet hoeft te werken?'
Coach Shan White tipte eerder op Refinery29 dat vragen naar iemands persoonlijke leven een band kan versterken. Vragen naar wat iemand doet naast werken is "semi-professioneel, maar alsnog professioneel om te vragen. Het kan voor wat levendigheid en humor in het gesprek zorgen én je komt erachter wat een ander gelukkig maakt."
'Wat dacht je van ... ?'
Gesprekken lopen vooral lekker als je iets gemeen hebt. En wat heb je sowieso gemeen? De omgeving waarin jullie zijn.
Vraag naar het feest, de discussies in de groep of begin over de restaurants in de buurt om het gesprek op gang te brengen.
'Heb jij advies over ... ?'
Als je iemand vraagt naar zijn expertise voelt de ander zich waarschijnlijk goed en staat hij meer open voor je, stelt Lederman.
Je kunt eigenlijk over alles wel iets vragen: van een werkproject tot iemand mening over welke nieuwe auto je zou moeten kopen. Zorg dat je écht luistert en reflecteer op andermans advies. Probeer meer te luisteren dan te spreken.
'Wat is jouw tv-guilty pleasure?'
Bijna iedereen kijkt op zijn minst één tv-programma waar hij zich een beetje voor schaamt, zegt co-founder van ZinePak Brittany Hodak. "Het is grappig om te zien hoe snel je een band met iemand kunt opbouwen als jullie allebei een geheime obsessie opbiechten."
'Wat vind je het allerleukste aan je baan?'
Wil je graag te weten komen wat iemand precies doet, maar heb je geen zin om de cliché-vraag te stellen? Formulier hem dan net even anders door te vragen naar wat je gesprekspartner het allerleukste vindt aan zijn werk. Of vraag om een anekdote en wat het meest memorabele is wat de ander heeft meegemaakt.
Dit zorgt ervoor dat de toon van het gesprek positief blijft, waardoor je ook een positievere indruk zal maken op de ander.
'Jullie hebben sowieso meer lol dan de laatste groep die ik sprak.'
Mocht écht alles mislukken, dan kun je nog altijd iets totaal anders proberen, schrijven redacteuren van The Daily Muse. Gooi jezelf bijvoorbeeld in de groep door in te haken op hoe leuk hun groep er van buitenaf uitziet.