Wil je aan de slag als programmeur, dan moet je de juiste programmeertalen kennen.
Er zijn weinig plekken waar je meer over Silicon Valley te weten komt dan GitHub, de startup van twee miljard dollar die ook wel de ‘Facebook van programmeurs’ wordt genoemd. Ieder jaar komt het bedrijf met zijn Octoverse-onderzoek vol trends in de techwereld, waaronder welke programmeertalen populair zijn bij zijn gebruikers.
GitHub weet veel over wat er gaande is op het gebied van programmeertalen. Het bedrijf heeft 24 miljoen gebruikers in 200 landen die 337 programmeertalen gebruiken. Onder de gebruikers zijn werknemers van de grootste techbedrijven – waaronder Apple, Google en Facebook. Allen gebruiken ze GitHub om hun open source software te delen met de wereld.
Dit zijn de belangrijkste talen die ze gebruiken volgens GitHub:
15: Objective-C
Deze zijtak van het programmeertaal C is nog altijd het meest populair voor het bouwen van iPhone-apps.
14: Scala
Scala werd voor het eerst gelanceerd in 2004, als alternatief voor Oracle's populaire Java. Volgens fans is Scala een betere manier om software op grotere schaal te maken.
13: Swift
Apple kwam in 2014 met Swift. Het bedrijf zegt dat het een betere en makkelijkere manier is om software te bouwen. Swift werd al snel trendy: zo maakte onder andere Lyft zijn iPhone-app met de programmeertaal.
12: Shell
Shell is niet echt een programmeertaal. Een shell script vertelt een besturingssysteem om automatisch een lijst van opdrachten af te werken. Bijvoorbeeld: een shell script kan besturingssysteem hebben dat iedere .bmp-bestand veranderd in een .jpg-bestand.
11: TypeScript
Kijkend naar programmeertalen is TypeScript relatief jong, het werd in 2012 door Microsoft gemaakt. Het lijkt veel op het mega-populaire JavaScript en is ontworpen om grote applicaties te laten draaien.
10: C
Een van de oudste programmeertalen wordt nog altijd veel gebruikt. C werd in het begin van de jaren zeventig bedacht. In 1978 werd de legendarische handleiding 'The C Programming Language' voor het eerst gepubliceerd.
9: Go
Go werd in eerste instantie door Google ontworpen om systemen te bouwen voor 's werelds grootste zoekmachine. Sindsdien is het een hit onder developers die met een dergelijke capaciteit willen werken.
8: C#
Deze taal, uitgesproken als 'C-Sharp' werd ook ontwikkeld door Microsoft. Het is een rivaal van het nóg populairdere Java en wordt vooral gebruikt door de ontwikkelaars van zakelijke software.
7: CSS
Cascading Style Sheets, ofwel CSS, is de taal die wereldwijd vaak wordt gebruikt om websites te ontwerpen en apps voor je browser.
6: C++
Een andere zijtak van C is C++. Deze werd in 1983 gemaakt en kun je op allerlei plekken toepassen: van desktop web apps tot de infrastructuur van een server.
5: PHP
Grote bedrijven als Yahoo en Facebook gebruiken PHP als de code achter hun vlaggenschip. Ondertussen hebben veel programmeurs een ernstige hekel aan PHP.
"PHP is meer een bijeengeraapt zooitje dan een taal, een virtuele explosie in de fabriek van keywords en functies", zei de bekende softwareontwikkelaar Jeff Atwood ooit.
4: Ruby
Ruby wordt vaak bejubeld omdat het zo makkelijk te lezen en schrijven is. Ook populair is Rails, een raamwerk waardoor het nog makkelijker wordt om web-apps te bouwen. Het officiele motto van de taal is dan ook: "A programmer's best friend".
3: Java
Java werd uitgevonden door Sun Microsystems in 1991 als een programmeertaal voor interactieve televisiesystemen. Sinds de overname, heeft Oracle Java uit weten te bouwen tot een succes. De programmeertaal is de meestgebruikte manier om Android-apps te bouwen.
2: Python
Python komt uit 1989 en wordt door fans gelauwerd dankzij zijn makkelijk leesbare code. Volgens veel programmeurs is het de makkelijkste taal om mee te beginnen.
1: JavaScript
Hoewel de namen toch op elkaar lijken en ze beiden populair zijn, heeft JavaScript weinig van doen met Java. JavaScript ondersteunt een groot deel van het moderne web, maar bevat ook veel delen die browsers vertragen en gebruikers soms blootstellen aan beveiligingsrisico's.
In deze grafiek zie je hoe populair bovenstaande talen zijn.
De grafiek laat het aantal 'pull requests' zien (aanvragen om de code van een project te downloaden en te veranderen) in iedere taal. Deze aanvragen geven niet een perfect beeld van populariteit, maar het is een goede indicatie. Kijk even hoe ver JavaScript op de rest vooruit loopt.
Het volledige onderzoek lees je hier.