Hij is er weer: de jaarlijkse aandeelhoudersbrief van superbelegger Warren Buffett. De onderwerpen lopen uiteen van het inkopen van eigen aandelen tot Buffets favoriete boek van afgelopen jaar. En Buffett geeft ook een beetje beleggingsadvies.
“Al jaren krijg ik vaak vragen over beleggen. Bij het beantwoorden van die vragen heb ik veel geleerd over de aard van mensen”, vertelt Buffett. “Mijn standaardaanbeveling is dat mensen een breed gespreid, goedkoop indexfonds kopen, op bijvoorbeeld de S&P 500-index. Gelukkig hebben vrienden met beperkte middelen doorgaans dat advies gevolgd.”
Maar niet iedereen luistert naar Buffett, zo blijkt: “Onder de megarijken en grote pensioenfonden is er niemand die mijn advies heeft opgevolgd.”
Buffett gaat verder:
“Grote belegggers wilden vooral dat ik luisterde naar de lokroep van duur betaalde vermogensbeheerders, of in het geval van financiële instellingen, een ander type dat ze ‘consultant’ noemen.”
"Dergelijke professionals hebben echter een probleem. Kun je je voorstellen dat beleggingsadviseurs jaar in jaar uit klanten vertellen dat ze een goedkoop indexfonds op de S&P-500 moeten bijkopen? Dat zou fataal zijn voor hun eigen carrière. Als deze advieurs daarentegen aanbevelen om elk jaar een paar portefeuille-aanpassingen te doen, ontvangen ze hoge commissies. Zo'n advies wordt vaak in verhullende taal gebracht, waarin wordt betoogd dat bepaalde "stijlen" van beleggen of economische trends nopen tot aanpassingen.
"Vaak hebben rijken het idee dat ze op een of andere manier recht hebben op het lekkerste eten, de beste opleidingen, vertier, huizen, plastische chirurgie, enzovoorts. Ze vinden dat hun geld méér moet opleveren dan wat de massa krijgt.
"In veel gevallen gaat dit ook op: rijkdom stelt je in staat om producten en diensten van hoge kwaliteit te kopen. Dat is ook de reden dat financiële "elites" - rijke individuen, pensioenfondsen, stichtingen en dergeljke - grote moeite hebben om in te tekenen op een beleggingsproduct dat ook beschikbaar is voor mensen die maar een paar duizend dollar te beleggen hebben. Deze aarzeling blijft, zelfs als het om een product gaat dat duidelijk de beste keuze is, als je kijkt naar de verwachte opbrengst. Ik schat dat de jacht van de elite op superieur beleggingsadvies grofweg tot een verspilling van meer dan honderd miljard dollar heeft geleid over de afgelopen tien jaar. Reken maar mee: een commissie van slechts 1 procent op een paar duizend miljard aan beleggingen brengt je al een eind in de buurt. Natuurlijk is niet elke belegger die z'n geld tien jaar geleden in hedgefondsen stak, slechter af dan iemand die voor de S&P 500-index koos. Maar ik denk dat mijn berekening nog aan de voorzichtige kant is.
"Ik heb niet de indruk dat de menselijke aard verandert. Rijke individuen, pensioenfondsen en stichtingen zullen blijven denken dat ze recht hebben op iets "extra's" als ze beleggingsadvies inwinnen. Adviseurs die deze wens in vervuling laten gaan, zullen stinkend rijk worden. Het ene jaar heet de toverdrank 'hedgefondsen', het jaar daarop is er iets anders. Het resultaat wordt samengevat in dit spreekwoord:
"When a person with money meets a person with experience, the one with experience ends up with the money and the one with money leaves with experience."
Buffett's grootste beleggingen
Uit de aandeelhoudersbrief blijkt verder dat Buffett's beleggingen in het vierde kwartaal van 2016 zorgden voor een winstgroei van 15 procent bij zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Buffett bezit een mix van bedrijven die eigendom zijn van Berkshire, zoals autoverzekeraar Geico, en beursgenoteerde beleggingen zoals Coca-Cola.
Afgelopen februari bleek uit een melding bij de Amerikaanse beursautoriteit dat Berkshire liefst 5 miljard dollar in vliegmaatschappijen heeft gestoken. In die sector heeft Buffett in totaal zo'n 10 miljard dollar belegd. Opvallend voor een branche die beleggers normaal gesproken als uiterst riskant bestempelen.
In de aandeelhoudersbrief van 25 februari staat ook de lijst van de 15 grootste reguliere beleggingen in beursgenoteerde bedrijven van Berkshire. Voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz - dat een poging heeft gedaan om Unilever over te nemen - ontbreekt. Buffett heeft een controlerend belang in Kraft Heinz. In onderstaande lijst gaat het alleen om beleggingen in bedrijven waar Buffett minderheidsaandeelhouder is.