Wereldwijd raken grotere steden steeds voller. In sommige gevallen betekent dat ook dat ze onbewoonbaarder worden, vanwege groeiende economische problemen, en sociaal-politieke onrust.

De Economist Intelligence Unit stelde een ranglijst samen met de 140 meest en minst leefbare steden ter wereld. De index kijkt naar zaken als stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur, milieuomstandigheden, educatie en infrastructuur.

Landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Europa domineren de top tien van meest leefbare steden, terwijl steden in het Midden-Oosten, Afrika en Azië een stuk slechter scoren.

Het onderzoek richt zich helaas alleen op een selectie van steden die veel mensen bezoeken of waar ze zouden willen wonen. Plekken als Kabul in Afghanistan of Bagdad in Irak zijn niet meegenomen. Damascus en Tripoli daarentegen wel omdat deze redelijk stabiel zouden zijn. Hier kun je natuurlijk je vraagtekens bij zetten.

In totaal staan de volgende twaalf steden onderaan het lijstje als het gaat om leefbaarheid. Scroll naar beneden om ze allemaal te bekijken.


10. Kiev, Oekraïne  — 47,8/100 punten.

De hoofdstad van Oekraïne zag de grootste daling op het gebied van leefbaarheid van alle 140 steden. Het is ook de enige Europese stad die onder de 50 punten scoorde, op een schaal van 100. De stad voelt nog altijd de gevolgen van de burgeroorlog van de afgelopen jaren en heeft te maken met onrust, economische instabiliteit en het voortdurende gewapende conflict in Oost-Oekraïne, in het Donetsbekken.

Foto: Reuters

9. Douala, Kameroen — 44/100 punten.

Het land is in een crisis geraakt na spanningen tussen het Engelstalige en Franstalige deel. Vooral op het gebied van gezondheidszorg scoort de stad slecht, slechts 25 punten op een schaal van 100.

Foto: Reuters/Joe Penney

8. Harare, Zimbabwe — 42,6/100 punten.

De hoofdstad van Zimbabwe scoort het allerlaagst bij de minst leefbare steden op het gebied van gezondheidszorg met maar 20,8 punten. Op het gebied van educatie doet de stad het echter redelijk goed: 66,7 punten.

Foto: Reuters

=7. Karachi, Pakistan — 40,9/100 punten.

Pakistan's grootste stad scoorde maar 20 punten op het gebied van stabiliteit. Veel beter deed de stad het op het gebied van onderwijs (66,7 punten) en infrastructuur (51,8 punten).

Foto: Reuters

=7. Algiers, Algerije — 40,9/100 punten.

De hoofdstad en tevens grootste stad van Algerije scoort slecht op infrastructuur (30,4 punten), maar iets beter op educatie (50 punten).

Foto: Reuters

5. Port Moresby, Papoea-Nieuw-Guinea — 39,6/100 punten.

De stad scoort het slechtste op stabiliteit (30 punten), maar haalt meer punten voor educatie (50) en cultuur en milieu (47).

Foto: Getty/Handout

4. Dhaka, Bangladesh — 38,7/100 punten.

De hoofdstad en tevens grootste stad van Bangladesh scoort slechts 26,8 punten voor infrastructuur. Toch presteert Dhaka best goed qua stabiliteit (50 punten).

Foto: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

3. Tripoli, Libië — 36,6/100 punten.

Tripoli heeft een enorme dip in de levensstandaard - 6,2 punten - gekregen, volgens het onderzoek.  Militaire escalaties in het verdeelde Libië zorgden voor deze flinke daling, net als de dreiging van IS.

Foto: REUTERS/Suhaib Salem

2. Lagos, Nigeria — 36/100 punten.

Continue bedreiging door groepen zoals Boko Haram zetten een rem op de stabiliteit van Nigeria's grootste stad. Met slechts 10 punten scoort de stad het allerslechtst op het gebied van stabiliteit.

Foto: REUTERS/Akintunde Akinleye

1. Damascus, Syrië — 30,2/100 punten.

Niet heel verrassend staat de Syrische hoofdstad onderaan. De stad zag de grootste daling in leefbaarheid, 16,1 punten. De cijfers stabiliseren iets, maar de stad komt nog altijd als laatste uit de bus van de 140 steden overal ter wereld.

Foto: Thomson Reuters

LEES OOK: Dit zijn de 30 meest gewelddadige steden ter wereld