Hackers hebben ingebroken op een speciale datingsite voor mensen die overspel willen plegen. Als de site niet van internet verdwijnt, dreigen ze de gegevens van miljoenen gebruikers te publiceren.

De website, Ashley Madison, moedigt mensen aan om hun partners te bedriegen. De groep hackers noemt zichzelf The Impact Team, schrijft de Guardian. Volgens de hackers hebben ze de volledige gebruikersdatabase in handen, inclusief financiële informatie van het moederbedrijf van de site, Avid Life Media.

Gegevens van twee andere sites van het bedrijf, Cougar Life en Established Men, zou ook ingezien zijn. Naar eigen zeggen heeft Ashley Madison 37 miljoen leden. Bij wijze van ‘voorproefje’ heeft The Impact Team 40MB aan gegevens online gezet, waaronder ook creditcardinformatie. Toch is ALM bezig om de informatie van het web te verwijderen.

Protest tegen privacybeleid

De groep hackers eist in een verklaring dat de websites Ashley Madison en Established Men permanent offline worden gehaald. “Anders zullen we alle klantbestanden vrijgeven, inclusief profielen met alle geheime seksuele fantasieën van de klanten, en de bijbehorende creditcardgegevens, echte namen en adressen, en werknemersdocumenten en e-mails.” De andere websites van het bedrijf mogen online blijven, voegt de groep eraan toe.

Merkwaardig genoeg willen de hackers kennelijk opkomen voor de belangen van de gebruikers van de site. Ze protesteren tegen het privacybeleid van Ashley Madison. De site brengt gebruikers als ze zich afmelden bij de site namelijk 15 pond in rekening, indien ze hun gegevens “volledig” willen laten verwijderen. Gebruikers kunnen hun profiel wel gratis permanent laten verbergen, maar volgens de site is betalen de enige manier om alle gegevens definitief te wissen.

'Ashley Madison liegt'

Volgens de hackers is dat echter "een volslagen leugen". De site bewaart namelijk aankoopgegevens van de creditcards waarmee de meeste gebruikers betalen, volgens de hackers. "Onderdeel daarvan is de werkelijke naam en adres, wat natuurlijk juist de informatie is die gebruikers willen wissen".

ALM denkt dat de hack van binnenuit heeft plaatsgevonden. "Het was zeker iemand die niet in dienst was, maar wel in aanraking is geweest met onze technische diensten", zegt directeur Noel Biderman.

In 2012 lag Ashley Madison samen met andere populaire datingssites onder vuur wegens het ontbreken van simpele veiligheidsvoorzorgen. De site werd toen echter geprezen voor het wissen van gegevens nadat gebruikers hun profiel hadden beëindigd.

In mei werd datingsite Adult Friend Finder gehackt, waarbij duizenden klantgegevens gelekt werden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl