- Datingapps in Nederland moeten 27 procent commissie betalen aan Apple als hun diensten in de App Store worden gekocht via een ander betaalsysteem dan dat van Apple.
- De Nederlandse toezichthouder heeft bepaald dat Apple betaalopties van derden moet toelaten op datingapps, na klachten van deze appaanbieders.
- Behalve dat Apple commissie vraagt, is het volgens programmeurs zeer ingewikkeld om andere betaalmogelijkheden toe te voegen.
- Lees ook: Apple moet in Nederland betaalsystemen van derden toestaan: programmeurs verwijten het bedrijf ‘krankzinnige’ barrières op te werpen
Apple gaat 27 procent commissie vragen aan datingapps die actief zijn in Nederland en gebruikmaken van andere betaalopties dan die van Apple.
De beslissing volgt op een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De Nederlandse toezichthouder eiste dat Apple meerdere betalingsmethoden toelaat voor datingapps zoals Tinder, Lexa, Bumble en Happn. De uitspraak geldt dus niet voor andere apps.
“Datingapps die linken naar, of gebruikmaken van betaalopties van derden, betalen Apple een commissie. Apple zal 27 procent in rekening brengen over de door de gebruiker betaalde prijs, na aftrek van btw”, maakte Apple bekend.
Volgens de techgigant die tot voor kort betalingsmogelijkheden van derde partijen blokkeerde, is de commissie in lijn met de uitspraak van de ACM. Het bedrijf zegt dat het om een gereduceerd tarief gaat, waarbij de kosten voor de verwerking van de betaling en gerelateerde activiteiten buiten beschouwing worden gelaten.
In principe betalen appaanbieders 30 procent commissie over het aankoopbedrag van abonnementen en diensten van hun app die via het betaalsysteem van Apple worden gekocht. De helft van het tarief geldt voor kleine bedrijven en abonnementen op apps die langer dan een jaar in de App Store verkrijgbaar zijn.
De ACM had vorig jaar al bepaald dat Apple datingapps ook de mogelijkheid moest bieden om andere betalingssystemen dan alleen dat van Apple te gebruiken. Het Amerikaanse bedrijf kreeg daarvoor een deadline opgelegd die in januari afliep. Apple stelde toen de regels aan te passen en daarmee aan de eisen van de ACM te hebben voldaan, ook al ging het techconcern in beroep tegen de uitspraak.
'Alternatieve betaaloptie aanbieden is hopeloos ingewikkeld'
De toezichthouder bepaalde echter dat de wijzigingen niet afdoende waren en legde de maker van de iPhone een boete op van 5 miljoen euro per week zolang het bedrijf zich niet aan de regels houdt, met een maximum van 50 miljoen euro. Apple voldoet volgens de toezichthouder nog steeds niet aan de eisen en moet inmiddels in totaal een boete van 10 miljoen euro betalen. Dat lijkt voor het grote techconcern niet veel geld. Het bedrijf boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar bijna 29 miljard euro winst.
Nederland is volgens iMore naast Zuid-Korea het eerste land dat Apples betaalbeleid in de App Store reguleert. Het bedrijf laat met zijn aankondiging van de 27 procent commissie voor het eerst zien hoe het van plan is om te gaan met betaalmethoden van derden in de App Store.
Appaanbieders zien dit mogelijk als een nieuwe horde bij het gebruik van andere betaaldiensten. Eerder klaagden programmeurs al over de 'krankzinnige barrières' die Apple hierbij opwerpt. Het proces om alternatieve betaalopties toe te voegen is zo complex dat eigenlijk een aparte app voor Nederland gemaakt zou moeten worden, zei een expert eerder tegen Business Insider.
Zo'n extra investering levert weinig op en de 3 procent korting op de commissie per transactie valt erbij in het niet. Bovendien is er geen garantie dat mensen de nieuwe app gebruiken.
Het betaalbeleid in de App Store stuit al langer op veel kritiek. Onder meer de juridische strijd tussen Apple en Epic is hieruit ontsproten. De maker van Fortnite omzeilde het Apple-beleid en bood de game in de App Store aan via een directe betaling aan Epic.
Lees meer over de App Store:
- Apple schikt met Amerikaanse appmakers en betaalt $100 miljoen, maar verandert niets aan het controversiële commissiesysteem
- Apple verlaagt de prijzen in de App Store – voor het eerst sinds 2017 worden apps goedkoper
- Apple heeft minimaal $100 miljoen verdiend aan Fortnite via de App Store – en het kan nog veel meer zijn