Accommodatiesite Airbnb wil het woningaanbod dolgraag uitbreiden met meer Amsterdamse woningen. Daarom is het bedrijf een grote reclamecampagne gestart, waarbij onder meer mensen telefonisch worden aangespoord om hun huis te verhuren.
Twee Amsterdammers doen tegenover Het Parool anoniem hun verhaal over de belletjes van Airbnb, het bedrijf dat bemiddelt tussen particulieren die hun woning aanbieden en vakantiegangers. Airbnb benadert mensen die zich als verhuurder hebben aangemeld, maar niet heel actief zijn.
Een inwoner van de wijk De Pijp die in de zomer af en toe zijn woning verhuurd via Airbnb werd meerdere malen gebeld door het bedrijf. “Airbnb vroeg zich af waarom ik niet méér deed. Ze zeiden dat ze meer woningen nodig hadden in verband met de landingsrechten van Ryanair op Schiphol, waardoor ze extra toeristen verwachtten.”
Een bewoner van de Amsterdamse wijk De Baarsjes voelde zich onder druk gezet door Airbnb. Hij staat op de site geregistreerd, maar verhuurde zijn woning nog nooit omdat hij dacht dat zijn huisbaas het niet goed zou vinden. “Airbnb zei dat ik gelijk had dat ik me aan de regels hield, maar dat bijna nooit sprake is van overlast, omdat je als huurder natuurlijk zelf kunt bepalen wie je in je huis haalt.”
Affiches in bushokjes
De belrondes zijn onderdeel van een grote reclamecampagne die deze week van start is gegaan. Airbnb ziet namelijk dat het aanbod van Amsterdamse woningen achterblijft bij de vraag. Met onder meer affiches in abri’s wijst de verhuursite op de voordelen van het verhuren van je woning. “Mijn huis heeft voor een familiecruise betaald”, zo staat er op een poster. “Verdien extra geld door je woning in Amsterdam te delen.”
Het aantal woningen en kamers dat via Airbnb in de hoofdstad wordt verhuurd, is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Bekijk ook deze infographic: Zo hard groeit Airbnb in Amsterdam. Maar blijkbaar is dat nog niet genoeg.
Niet iedereen is blij met de populariteit van Airbnb. De verhuur leidt tot veel overlast in woonwijken en hotels klagen over concurrentie. Ook bleken sociale huurwoningen tegen de regels in te worden verhuurd aan toeristen.
Daarnaast had de gemeente Amsterdam wat te mopperen: het liep tot voor kort belastinginkomsten mis. Daar is sinds februari van dit jaar verandering in gekomen, toen Airbnb toezegde 5 procent toeristenbelasting te heffen over alle boekingen van accommodaties in Amsterdam. Dat levert dit jaar naar verwachting 5,5 miljoen euro op voor de gemeente.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl