Uitkeringsinstantie UWV is fors minder kwijt aan WW-uitkeringen. Door de aanhoudende economische groei daalt de werkloosheid. Afgelopen jaar scheelde dat 700 miljoen euro, wat neerkomt op een afname van 12 procent.
,,De arbeidsmarkt trekt gelukkig weer aan’’, stelt UWV-bestuursvoorzitter Bruno Bruins, die wel opmerkt dat nog niet iedereen profiteert. ,,Voor oudere werkzoekenden en mensen met een arbeidsbeperking is daarom blijvend aandacht nodig.’’
Het aantal lopende WW-uitkeringen daalde vorig jaar van 446.000 naar 412.000. Het UWV verwacht op basis van de laatste prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) eind dit jaar nog maar 348.000 lopende WW-uitkeringen te hoeven verstrekken.
Daarmee telt Nederland voorlopig wel nog aanzienlijk meer WW’ers dan vlak voor de crisis. In september 2008 ging het nog om 161.000 lopende WW-uitkeringen.
In totaal werd vorig jaar door het UWV 20,5 miljard euro aan uitkeringen uitgegeven, oftewel zo’n 2 procent minder dan in 2015. Dit betrof ook veel arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Aan de WW ging 5,7 miljard euro op.
Fors minder ontslagaanvragen
Uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van het UWV blijkt verder dat er in 2016 ongeveer 40 procent minder ontslagaanvragen zijn afgehandeld. Dit cijfer zakte naar 22.300. Dit lijkt tevens een gevolg van het economisch herstel, maar mogelijk speelde veranderde regelgeving ook een rol. Dit laatste is nog niet goed uitgezocht.
Arbeidsrechtadvocaten wezen eerder op problemen met de in 2015 ingevoerde Wet werk en zekerheid (Wwz). Die versoepeling van het ontslagrecht moest werkgevers bewegen om werknemers eerder in vaste dienst te nemen. Maar de wet zou ook averechts werken en werkgevers zouden constructies verzinnen om de nieuwe regels te omzeilen.