Het aandeel PostNL kelderde maandag ruim 16 procent op de beurs.
Beleggers struikelen met name over de genoemde impact van regelgeving voor de postmarkt die PostNL 50 miljoen tot 70 miljoen euro zal kosten. Daar werd eerder op 30 miljoen tot 50 miljoen euro werd gerekend. Voor 2018 gaat het bedrijf uit van 10 tot 12 procent minder post.
Volg hier de koers van het aandeel PostNL op finanzen.nl
Te veel partijen op de postmarkt
Om er ook over vijf tot tien jaar zeker van te zijn dat post huis-aan-huis wordt bezorgd, is het onvermijdelijk dat er minder partijen actief worden op de postmarkt, zei topvrouw Herna Verhagen van PostNL in een toelichting op de cijfers. Volgens haar is consolidatie op de postmarkt dan ook onvermijdelijk.
PostNL kampte ook in 2017 met dalende postvolumes. Naast het gegeven dat er minder brieven worden verstuurd zijn er volgens Verhagen ook steeds meer partijen actief met postbezorging. ,,De postzak van een postbode raakt steeds leger”, zo zei ze. ,,Zeker als je bedenkt dat het stapeltje post over vijftien verschillende postzakken moet worden verdeeld”, schetst ze de markt.
Door het openstellen van de postmarkt mogen andere partijen ook gebruik maken van het netwerk van PostNL, tegen ,,gereguleerde tarieven en condities”. De impact van die maatregelen schat PostNL veel hoger in dan eerder geraamd, namelijk 50 miljoen tot 70 miljoen euro. Dit zal volgens haar in 2020 volledig zichtbaar zijn in de cijfers.
Verder zal de volumedaling bij PostNL in stroomversnelling komen. Voor 2018 gaat het bedrijf uit van 10 tot 12 procent minder post.
PostNL ziet omzet pakketjes wel stijgen
PostNL zette over het slotkwartaal van 2017 een omzet van 980 miljoen euro in de boeken, tegenover 955 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Pakketbezorging was goed voor 321 miljoen euro aan opbrengsten, tegen 271 miljoen euro een jaar eerder.
Het bezorgen van brieven leverde PostNL 501 miljoen euro op, tegen 540 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2016. Het bedrijf kondigde aan op de middellange termijn 40 miljoen euro structureel te gaan bezuinigen. Dit zal vooral gebeuren op diensten als IT en personeelszaken. Hoeveel banen dit gaat kosten is onbekend.
Daling bedrijfsresultaat
Het onderliggende operationele bedrijfsresultaat kwam in het vierde kwartaal uit op 98 miljoen euro, dat was 12 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Over heel 2017 kwam deze uit op 225 miljoen euro, wat eerder door PostNL al werd aangekondigd. Voor dit jaar wordt een bedrijfsresultaat verwacht van 160 miljoen tot 200 miljoen euro. Het bedrijf verwacht kosten te moeten maken, onder meer voor logistiek.
Verder zal de impact van regels die zijn opgelegd over het bezorgen van brieven van andere marktpartijen tegen ,,gereguleerde tarieven en condities" veel hoger zijn dan eerder geraamd, namelijk 50 miljoen tot 70 miljoen euro. Dit zal volgens PostNL in 2020 volledig zichtbaar zijn in de cijfers.
Het bedrijf sloot 2017 af met een omzet van bijna 3,5 miljard euro, tegen ruim 3,4 miljard euro in 2016. Circa 38 procent van de opbrengsten haalde PostNL uit diensten die gerelateerd zijn aan e-commerce. Dat was een jaar eerder nog 33 procent.
PostNL stelde voor om 0,23 euro per aandeel aan dividend uit te keren. Ook voor 2018 beloofde topvrouw Herna Verhagen een ,,proactief" dividendbeleid.