- Na de forse stijging van het aantal faillissementen in 2024 kan het aantal bedrijven dat omvalt in 2025 licht dalen
- Dat schrijft kredietverzekeraar Atradius in een nieuwe prognose.
- In 2026 kan wel weer sprake zijn van meer faillissementen in Nederland, in tegenstelling tot de rest van Europa.
- Lees ook: Hoog aantal faillissementen in 2024, maar meeste bedrijven stopten op eigen initiatief.
In Nederland kan het aantal faillissementen in 2025 licht dalen. Na een aanzienlijke stijging in 2024, waarbij het aantal faillissementen met 29 procent toenam, lijkt de situatie te stabiliseren. Dat schrijft kredietverzekeraar Atradius donderdag in een nieuwe prognose.
Voor 2025 wordt een daling van 2 procent van het aantal faillissementen verwacht in Nederland. Dit heeft te maken met de onverwacht lage insolventiecijfers in het eerste kwartaal van het jaar.
De stabilisatie van de inflatie in Europa en een eerdere versoepeling van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank zorgen voor betere financiële omstandigheden voor bedrijven. Die gunstige omstandigheden lijken echter van korte duur. Zo wordt voor 2026 weer een stijging van het aantal faillissementen in Nederland met 8 procent verwacht, schrijft Atradius. Dit komt mede door de kwetsbaarheid van Nederland voor Amerikaanse importheffingen.
Woensdag kondigde de Amerikaanse president Donald Trump voor de Europese Unie invoerheffingen van 20 procent aan.
In 2024 steeg het aantal faillissementen in Nederland nog flink, onder meer omdat bedrijven coronaschulden moesten terugbetalen en te maken hadden met hoge operationele kosten. Ondanks deze uitdagingen bleven Nederlandse bedrijven redelijk presteren, wat een teken is van veerkracht van de economie.
Trend faillissementen: verschil Nederland en rest Europa
In Europa zijn er verschillen waarneembaar met Nederland. Atradius verwacht een lichte stijging van de faillissementen in Europa dit jaar 2025, gevolgd door een daling van 6 procent in 2026.
In Duitsland en Frankrijk, twee landen die in 2024 ook een sterke stijging zagen van de faillissementen, zal het aantal bedrijfssluitingen dit jaar naar verwachting stabiliseren en in 2026 dalen met respectievelijk 16 en 14 procent. In het Verenigd Koninkrijk blijven de faillissementen echter op een relatief hoog niveau, met naar verwachting een lichte stijging dit jaar.
Atradius wijst op de grote onzekerheid rondom het Amerikaanse handelsbeleid. Een escalatie van de handelsoorlog kan aanzienlijke risico’s met zich meebrengen voor open economieën zoals Nederland. Econoom Theo Smid van Atradius benadrukt de noodzaak om de mogelijke gevolgen van hogere invoertarieven en een stijgende inflatie in kaart te brengen.