• De onrust op financiële markten rond de handelsoorlog van Donald Trump raakt de dollar hard.
  • De daling van de Amerikaanse munt kan positief zijn voor Amerikaanse exporteurs, maar dat heeft ook een keerzijde vanwege de duurdere import van buitenlandse producten.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst belicht de rol van de dollar in de handelsoorlog van Trump.

ANALYSE – De onrust op financiële markten bereikte deze week een climax, toen de Amerikaanse president Donald Trump het vuur in de handelsoorlog steeds hoger opstookte, om op woensdag plotseling een draai te maken.

De meeste landen kregen voor een periode van 90 dagen basistarieven voor de import van 10 procent opgelegd, met uitzondering van China. Op Chinese producten geldt een Amerikaanse invoertarief van inmiddels 145 procent, terwijl China voor Amerikaanse producten een heffing van 125 procent gaat rekenen.

Meer dan twee derde van de smartphones en laptops die in de Verenigde Staten verkocht worden, is afkomstig uit China. Dit soort elektronica dreigt dan ook flink duurder te worden voor Amerikaanse consumenten.

Op de beurs leidde de nervositeit na ‘Liberation Day’ tot heftige koersdalingen, gevolgd door een opluchtingsrally op woensdag, gevolgd door een beperktere terugval op donderdag.

Intussen heeft ook de dollar terrein verloren. De maatregelen die bedoeld waren om de Amerikaanse industrie te beschermen, dreigen daarmee juist averechts uit te pakken voor de Amerikaanse economie. De bevolking krijgt te maken met stijgende prijzen, omdat importen duurder worden, en de leenkosten van de overheid nemen snel toe. 

Omdat beleggers zich zorgen maken en Amerikaanse staatsobligaties verkopen, is de rente op 10 jaars-staatsleningen in de eerste helft van deze week met een half procentpunt gestegen, om vervolgens slechts licht terug te zakken. Dat is een pijnlijke ontwikkeling, als je bedenkt dat de Verenigde Staten dit jaar afstevenen op een begrotingstekort van circa 2.000 miljard dollar.

Bovendien moet er ook nog eens nieuwe financiering worden gevonden voor 3.000 miljard dollar aan aflopende staatsleningen. De oplopende rente is een opvallende beweging, aangezien Amerikaanse overheidsobligaties vaak een veilige schuilplaats zijn in onzekere tijden.  

Dat geldt overigens ook voor de dollar, die behoorlijk onder druk staat. De Dollar Index kende vorige week zijn slechtste dag sinds november 2022. Buitenlandse investeerders keren de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkt de rug toe en hevelen hun kapitaal over naar de thuismarkt.

De onzekerheid rond het Amerikaanse handelsbeleid maakt dat het vertrouwen in de dollar afneemt, een ontwikkeling die Trump overigens niet zal betreuren. Een zwakkere munt maakt Amerikaanse exportproducten immers goedkoper. 

Amerikaanse centrale bank in lastig parket

Een andere reden voor de verzwakking van de dollar is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente verder zal verlagen. Volgens gegevens van CME FedWatch houden economen inmiddels rekening met vier tot vijf renteverlagingen, waar eerder nog werd gerekend op hooguit drie. Dat maakt beleggingen in dollars minder aantrekkelijk. Toch is dit geen gelopen race: hogere importheffingen kunnen de inflatie aanwakkeren, wat de Federal Reserve juist zou kunnen dwingen tot renteverhogingen.  

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft eerder laten zien dat hij bereid is harde maatregelen te nemen tegen oplopende inflatie. De euro wist sinds half januari zo’n 6 procent te winnen ten opzichte van de dollar, maar de echte winnaar van de huidige marktonrust is de Zwitserse frank.

Door de politieke neutraliteit van het land, een sterk gereguleerde financiële sector en een voorzichtige centrale bank wordt de frank traditioneel gezien als een veilige haven. Met een beleidsrente van slechts 0,25 procent is er weinig ruimte voor verdere verlagingen.  

De Zwitserse centrale bank vergadert pas in juni opnieuw over het rentebeleid – tot die tijd is ingrijpen onwaarschijnlijk. Alhoewel, in het huidige klimaat lijkt niets meer helemaal onwaarschijnlijk. Sinds ‘Liberation Day’ is duidelijk dat zolang geopolitieke ambities zwaarder wegen dan economische realiteit, de rust voorlopig niet terugkeert op aandelen- en valutamarkten. 

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld