Een dagje shoppen in een leuke stad kan een behoorlijk dure aangelegenheid worden als je niet vooraf nadenkt waar je gaat parkeren. Zet je je auto middenin het centrum op straat neer, dan moet je vaak een astronomisch hoog bedrag neertellen, omdat veel gemeenten proberen automobilisten te ontmoedigen om de binnenstad in te rijden.

Wil je je auto wat langer laten staan – dus niet voor een korte boodschap – dan heb je in sommige steden pech, omdat de maximale parkeerduur enorm is beperkt.

In een aantal steden, zoals Tilburg en Dordrecht, ben je zelfs verplicht om een dagkaart voor meer dan 20 euro aan te schaffen als je je auto op straat wil parkeren, ook al is dat maar voor eventjes.

Waar kun je je auto het best neerzetten in dertien populaire winkelsteden in Nederland? En wat zijn de alternatieven? Bekijk het overzicht.

1. Amsterdam

Amsterdam is met afstand de duurste stad om te parkeren, zo blijkt uit het jaarlijkse parkeeronderzoek door onderzoeksbureau centrumparkeren.nl en website parkerenindestad.nl.

Wie hartje Amsterdam zijn auto op straat wil parkeren, moet inmiddels 7,50 euro per uur neertellen: 50 procent meer dan vijf jaar geleden. Voor de schil er vlak omheen is dat 6 euro per uur.

Ook parkeren in een parkeergarage kan een dure aangelegenheid zijn. Volgens Centrumparkeren.nl zijn de tarieven in enkele garages afgelopen jaar verdubbeld. Sommige garages – zoals Q-Park de Bijenkorf – vragen maar liefst 10 euro per uur. Er geldt wel een maximaal dagtarief, maar dat kan oplopen tot wel 55 euro per etmaal.

Het goedkoopst ben je uit als je je auto neerzet op een P+R-locatie vlak buiten de stad (bijvoorbeeld Zeeburg, Noord, Sloterdijk of de RAI) en dan verder reist met het openbaar vervoer. Arriveer je op werkdagen na 10 uur en in het weekend, dan betaal je hier slechts 1 euro per 24 uur, plus de kosten voor het OV (vanaf station Sloterdijk naar CS is dat 5,20 euro retour per persoon). Wel gaan vanaf 1 juli de tarieven flink omhoog. Je betaalt dan 6 euro voor 24 uur.

Er zijn ook P+R-locaties van Mobihub, waar je gratis kunt parkeren als je een fiets huurt. Doe je dit op zaterdag, dan kost dat 16 euro, of 26,56 euro voor twee personen. Met kinderen is dit niet handig, want er zijn alleen fietsen voor volwassenen beschikbaar, zonder kinderzitjes. Met het OV verder reizen vanaf deze P+R is ongeveer even duur.

2. Rotterdam

Rotterdam is een stuk vriendelijker voor automobilisten, al betaal je hier op straat nog altijd 5,52 euro per uur. In de schil eromheen (bijvoorbeeld Delfshaven) is het een stuk voordeliger: 2,76 euro per uur.

Wil je toch in het centrum parkeren, dan is een parkeergarage goedkoper. Zo betaal je bij Q-Park de Bijenkorf 4 euro per uur, of maximaal 30 euro per dag. Dat is nog steeds een fors bedrag.

Ook hier is een P+R met afstand de voordeligste optie. In sommige gevallen is het zelfs gratis, als je verder reist met het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld P+R Kralingse Zoom, vanwaar je in acht minuten met de metro in het centrum bent.

3. Den Haag

Op straat parkeren in het centrum van Den Haag is geen optie. Je betaalt 6,50 euro per uur en moet in sommige straten tot 2 uur ’s nachts betalen. Ook mag je vaak hooguit twee uur parkeren. Daarbuiten zijn de tarieven een stuk vriendelijker: 2,50 per uur, of 3 euro bij station Den Haag Centraal.

De tarieven van de parkeergarages in de Hofstad lopen nogal uiteen, dus het loont om je hier vooraf in te verdiepen. Vaak ben je in het weekend duurder uit dan op werkdagen. Reken op circa 5,20 euro per uur en maximaal 32 euro per dag.

Ook hier is een P+R de goedkoopste oplossing. En ook hier gelden verschillende tarieven. Bij Mariahoeve en de Uithof kun je gratis parkeren, maar P+R Laan van NOI brengt 3,10 euro per uur in rekening en maximaal 18,09 euro voor een dag.

Let op: Scheveningen vraagt 50 euro voor parkeren op straat

Ga je naar Scheveningen om uit te waaien op het strand, zet dan niet je auto op straat neer. Hier is onlangs een pilot gestart, waarbij je standaard 50 euro moet neertellen, ongeacht de parkeerduur.

De gemeente probeert automobilisten op deze manier aan te moedigen om uit te wijken naar een van de vier parkeergarages. Daar betaal je 2,40 euro per uur, en maximaal 19,20 euro per dag: een enorm verschil dus.

4. Utrecht

Het is lastig om in het centrum van Utrecht een parkeerplaats te vinden. En áls dat al lukt, dan moet je 6,64 euro per uur betalen, of 46,55 euro voor een hele dag. In de schil eromheen is het goedkoper, maar nog altijd meer dan 4 euro per uur.

Een parkeergarage is iets voordeliger, maar dat neemt nog altijd een flinke hap uit je budget. Zet je je auto op Hoog Catharijne P5, dan betaal je 5 euro per uur, of 40 euro voor een hele dag. Je kunt wel vooraf een parkeerplaats reserveren en dan kost het slechts 15 euro per dag of iets meer. Of kies garage Moreelsepark, ook vlakbij Hoog Catharijne: dit kost 4 euro per uur of 34 euro per dag.

Maar ook deze garages leggen het af tegen de vier P+R’s die de Domstad rijk is. Neem bijvoorbeeld P+R Science Park: hier betaal je 6,30 euro voor een dagkaart inclusief OV, voor maximaal vijf personen. De prijs die je ervoor betaalt is dat je 20 minuten in de bus moet zitten.

5. Eindhoven

Eindhoven ligt buiten de Randstad, maar ook hier gaan de tarieven stapsgewijs omhoog. Op straat parkeren hartje centrum kost 4 euro per uur. Daarbuiten is het goedkoper.

Kies je voor een parkeergarage, dan ben je iets voordeliger uit. Zo betaal je voor garage De Bijenkorf en garage Heuvel 3,43 euro per uur, of 23 euro per dag.

Maar ook dit verbleekt bij de kosten die je betaalt voor een P+R. Voor P+R Fuutlaan moet je 1,90 euro per uur afrekenen. Het maximale dagtarief bedraag 8,90 euro. Nog goedkoper is Meerhoven, waar je maximaal 4 euro per dag kwijt bent. Daar komen nog de kosten voor het OV van 0,50 euro per persoon bij. Voor vier personen ben je dus voor 6 euro klaar.

6. Groningen

Op straat parkeren kost hier 4,10 euro per uur. Maar eigenlijk is dat geen optie, want je mag je auto vaak maar een half uur tot een uur laten staan.

Voor een gewone garage moet je gemiddeld 2,50 tot 3 euro neertellen. Het maximale dagtarief is circa 22 euro. Je kan een behoorlijk bedrag besparen als je je auto parkeert in garage Boterdiep, op loopafstand van het stadshart. Hier betaal je 3 euro per uur en maximaal 13,50 euro per dag.

Nóg slimmer voor je portemonnee is een van de vijf P+R’s: parkeren inclusief een retourtje met de bus kost 6 euro, voor maximaal vijf personen.

7. Maastricht

Ook in Maastricht is de parkeerduur beperkt, al is het tarief (3 euro per uur) relatief vriendelijk.

Voor parkeren in een garage moet je rekenen op ongeveer hetzelfde tarief. Bij garage Plein 1992 en P+R Station Parallelweg betaal je maximaal 16 euro per dag. Garage Bonnefantenmuseum is in het weekend een stuk goedkoper: 12 euro per dag. Maar door de week betaal je 27,50 euro.

8. Haarlem

Een P+R is voor een winkeldagje in Haarlem eigenlijk geen optie. Je kunt weliswaar gratis terecht bij Haarlem Spaarnwoude, maar hier zijn slechts honderd plekken, dus de kans dat je achter het net vist is groot.

Ook op straat kun je beter niet parkeren. Je mag de auto maximaal 1 uur laten staan en moet 5,80 euro per uur aftikken.

De voordeligste garage is Cronjé, waar je 1,62 euro per uur moet betalen, of maximaal 14,46 euro per dag.

9. Arnhem

Op straat parkeren in het centrum van de hoofdstad van Gelderland kost 3,40 euro per uur. Een garage is soms iets voordeliger. Zo betaal je voor de garages Centraal en Musis 3 euro per uur, tot een maximum van 17,80 euro per dag. De tarieven lopen wel uiteen, dus het is de moeite waard om voor je vertrek de prijzen van verschillende garages te vergelijken.

Zet je je auto neer bij de P+R Gelredome, dan hoef je helemaal niets te betalen, behalve de rit met het openbaar vervoer.

10. Den Bosch

In de Brabantse hoofdstad ben je ongeveer de helft voordeliger uit als je je auto in het centrum neerzet dan in Amsterdam: 3,93 euro per uur. Wel is in sommige winkelstraten de parkeerduur gemaximeerd, dus let goed op.

De parkeergarages zijn iets voordeliger. Zo rekenen de garages St. Jan en Stationsplein 3,11 euro per uur, of maximaal 20 euro per dag. Dit maximumtarief geldt ook voor Q-park Tolbrug, maar het uurtarief is daar iets lager (3 euro).

De goedkoopste optie is ook hier een P+R. Er is volop keuze. Dit kost je 4,50 euro, inclusief maximaal vier retourtickets met de bus.

11. Enschede

In het centrum van Enschede parkeren kost 3,20 euro per uur: geen rib uit je lijf dus. De kosten voor parkeergarages variëren van 16 euro per dag (voor de garages Stationsplein, Irene en H.J. van Heek) tot 7,50 euro per dag (voor de garages Mooienhof en Hermandad).

De Twentse stad telt slechts één P+R, Zuiderval. Dit kost 3 euro per dag. Je kunt dan gratis met maximaal vijf personen met de bus naar de stad.

12. Zwolle

In Zwolle kost parkeren op straat 3,30 euro per uur, maar daarbuiten een stuk minder: 2,20 euro tot 1,30 euro, afhankelijk van de locatie. In de garage ben je ongeveer even duur uit als op straat. Reken daar op maximaal 16 euro voor een dag.

Q-Park heeft ook een P+R aan de Hanzelaan, waar je een stuk minder betaalt: 1,34 euro per uur, tot maximaal 7,29 euro voor een dag.

Maar het aller voordeligst (lees: gratis) ben je uit als je je auto neerzet bij het parkeerterrein van het provinciehuis van Overijssel. Van daaruit kun je naar het centrum lopen.

13. Leiden

In Leiden zijn bijna alle parkeerplekken in het centrum voor vergunninghouders. Er zijn wel enkele plekken waar je kort je auto kunt neerzetten (maximaal 2 uur), voor 3,50 euro per uur.

Wil je een middagje shoppen en niet steeds op de klok kijken, dan ben je dus aangewezen op parkeergarages. Twee garages (Garenmarkt en Lammermarkt) vragen 3,40 euro per uur, of 21 euro voor een dagkaart. Maar reserveer je van tevoren, dan bespaar je 5 euro op de dagkaart.

De garage aan de Haarlemmerstraat is iets voordeliger: 2,20 euro per uur, of 16 euro per dag.

Conclusie: P+R bijna altijd voordeliger

Zoals je ziet kun je in de meeste steden enorm besparen op je parkeerkosten als je je auto in een P+R aan de rand van de stad neerzet en met het openbaar vervoer doorreist. In sommige gemeenten kan dat zelfs gratis. De extra reistijd moet je dan wel op de koop toenemen.

Soms met korting in de garage als je vooraf reserveert

Zie je het niet zitten om met zware tassen de bus of metro in te gaan, dan ben je aangewezen op een parkeergarage. De tarieven liggen soms behoorlijk uit elkaar, dus bedenk van tevoren waar je wil parkeren als je niet te veel wil betalen. In sommige garages krijg je een aantrekkelijke korting als je vooraf een plekje reserveert.

Overweeg een andere stad

Is het je om het even waar je gaat shoppen, dan kun je overwegen om naar een stad te gaan waar de parkeertarieven wat vriendelijker zijn.

Of toch liever de trein?

Natuurlijk kun je ook met de trein gaan. Je bent dan geen parkeerkosten verschuldigd, maar moet wel voor de reis voor iedere reiziger apart betalen.

Ga je vaker op zaterdag of koopzondag op pad, dan kun je met een NS Flex Weekend Voordeel-kaart in het weekend met 40 procent korting reizen.

Zet de kosten voor een treinreis en de auto tegen elkaar af om te zien wat voor jou de goedkoopste oplossing is. Hier valt niet in algemene zin iets over te zeggen.

Stel dat je in Lelystad woont en met twee personen een dagje naar Amsterdam wil. Reis je met de trein, dan ben je zonder korting 50 euro kwijt voor twee retourtjes. Pak je de auto en zet je deze neer bij P+R bij Sloterdijk, dan kost je dat circa 34 euro voor benzine en 16 euro voor parkeren inclusief OV: 50 euro in totaal dus. In dit geval zijn beide opties even duur. Maar kun je met korting met de trein reizen, dan kun je de auto beter laten staan.

Lees meer over parkeren: