D66 wil de vorming van enorm grote ‘megabanken’ in Europa wettelijk verbieden. Dat is nodig om te voorkomen dat belastingbetalers weer moeten bijspringen bij banken die ’te groot zijn om failliet te gaan’ (too big to fail).
D66-Kamerlid Wouter Koolmees pleitte zondag voor het verbod in het televisieprogramma Buitenhof.
Zonder strenge regels kunnen bij overnames en fusies opnieuw heel grote banken ontstaan die onverantwoorde risico’s nemen en te hoge rentes vragen voor hypotheken.
De problemen bij banken die zo groot zijn dat als ze omvallen dat de hele financiële sector ontwricht, vormden een belangrijk aandeel in de internationale financiële crisis die in augustus 2008 begon.
Groeien door fusies
Koolmees is tevreden over de maatregelen die Europa neemt om banken sterker te maken (hogere buffers) en de voorstellen om de sector en aandeelhouders en investeerders zelf te laten betalen (‘bail-in’) als een bank in de problemen komt.
Maar de Europese bankenunie kan wel mogelijk maken dat fusies en overnames opnieuw banken opleveren die zo groot zijn dat de overheid ze eigenlijk niet kan laten omvallen. Een verbod is daarom nodig, aldus Koolmees.
Failliet gaan moet kunnen
"We moeten af van het systeem dat banken in goede tijden veel winst maken, maar in slechte tijden aankloppen bij de belastingbetaler. Ik wil toe naar een situatie waarin banken, net als andere bedrijven die slecht presteren, failliet kunnen gaan, zonder dat belastingbetalers hiervoor opdraaien. Een verbod op megabanken is daarvoor cruciaal'', aldus Koolmees in een toelichting op zijn pleidooi in Buitenhof.
Hij vreest ook dat als het aantal Europese banken door fusies afneemt de onderlinge concurrentie daarmee ook vermindert. "Ook daarom moeten we voorkomen dat er over tien jaar niet een klein groepje megabanken overblijft en mensen onvoldoende keuze hebben. Dan gaan mensen onnodig veel voor hun hypotheek betalen.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl