D66 is bereid tot een verkennend gesprek met de ChristenUnie over de vorming van een nieuw kabinet.
Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold dinsdag gezegd na een urenlang overleg met zijn Tweede Kamerfractie over de kabinetsvariant met daarin de beide partijen. Informateur Edith Schippers heeft dinsdag al een gesprek met Pechtold en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers over mogelijke samenwerking.
Volgens Pechtold vindt de fractie “dat er de bereidheid moet zijn om vanmiddag een gesprek te hebben tussen ChristenUnie en D66 om te kijken of deze variant enige kans van slagen zou kunnen hebben”. Volgens Pechtold moest hij zich er bij alle D66-Kamerleden van vergewissen dat hij de ruimte krijgt om te praten met de ChristenUnie. Dit omdat de kabinetsvariant met D66 en de ChristenUnie maar een heel kleine meerderheid van 76 zetels heeft in de Tweede Kamer.
Eerder zei Pechtold het nog “onwenselijk” te vinden om te gaan onderhandelen met de ChristenUnie. De partijen denken heel verschillend over vooral medisch-ethische onderwerpen.
Idealen
Na het gesprek moet het volgens Segers duidelijk zijn of er “voldoende basis” is om de onderhandelingen in te gaan. Hij benadrukte dat standpunten ingenomen voor de verkiezingen nu nog steeds gelden. Voor de verkiezingen noemde hij stervenshulp bij voltooid leven een breekpunt. “Wij hebben idealen en uitgangspunten en daarmee gaan we verdere gesprekken in. En dan moeten we kijken waar de verdere gesprekken toe leiden.”
Maandag noemde informateur Edith Schippers het 'motorblok' VVD, CDA, D66 aangevuld met de ChristenUnie als enige combinatie van partijen waarmee verdere gesprekken kunnen worden gevoerd. Alle andere mogelijke combinaties waren tijdens de gesprekken met politiek leiders onhaalbaar gebleken.
Obstakels
Het mogelijke kabinet met de ChristenUnie steunt met 76 zetels in de Tweede Kamer op de kleinst mogelijke meerderheid en de ideologische verschillen tussen met name D66 en ChristenUnie zijn erg groot. Daarom heeft D66 de combinatie al meerdere keren “ongewenst” genoemd en geeft de partij het weinig kans van slagen.
Maar elke denkbare andere combinatie heeft ook een aantal grote(re) obstakels:
- VVD+CDA+D66: Geen meerderheid.
- VVD+CDA+D66+GroenLinks: Onderhandelingen strandden op ‘principiële ondergrens’ bij GroenLinks.
- VVD+CDA+D66+SP: SP sluit de VVD uit.
- VVD+CDA+D66+SP+PvdA: SP sluit de VVD uit, PvdA wil na nederlaag niet regeren, Buma en Rutte willen geen vijfpartijenkabinet.
- Combinaties met de PVV: Uitgesloten door alle grote partijen.