De onderhandelingen tussen de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gingen tot diep in de nacht door, maar ze zijn er nog steeds niet uit. Vrijdagmiddag gaan ze weer verder.
Dat hebben de onderhandelaars vrijdagochtend om 3 uur besloten na een nachtelijke vergadersessie van zes uur.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financien) stelde vrijdagochtend: “Er is gewoon veel werk, daar ploegen we ons doorheen. We zijn heel veel opgeschoten, maar nog niet genoeg. We hebben gewoon meer tijd nodig.”
Premier Mark Rutte herhaalde wat hij de afgelopen dagen zei: dat het een hele ingewikkelde zaak is, die gewoon tijd kost. De gesprekken worden volgens hem nog steeds in een “hele constructieve sfeer” gevoerd. Rutte is ook nog steeds optimistisch over een goede afloop.
Arie Slob (ChristenUnie) meldde dat partijen bezig ziijn met een uiterste poging om elkaar te bereiken, maar dat de vraagstukken zo groot zijn dat de “tijd wel genomen moet worden”. Over de pensioenplannen is volgens hem niet gesproken.
De onderhandelingen worden vrijdagmiddag na de ministerraad hervat. Door ambtenaren worden nog berekeningen uitgevoerd van de verscheidene maatregelen die op tafel liggen.
Ook op hoofdlijnen er nog niet uit
Ook Alexander Pechtold (D66) gaf aan dat de partijen er ook op hoofdlijnen nog niet uit zijn. ,,We moeten goed kijken naar de effecten voor bijvoorbeeld werkgelegenheid, koopkracht en bedrijven'', aldus Pechtold die het een kwestie van geven en nemen noemde. "De tijd verloopt, maar ik heb echt het gevoel dat we verder komen. Maar er is een hoop te bekijken."
PvdA-leider Diederik Samsom zei dat er "aardig wat stapjes" zijn gezet. De nachtelijke sessies breken hem niet op. En de anderen ook niet, constateerde hij. "Den Uyl vergaderde iedereen onder de tafel, maar dat lukt mij hier niet hoor. De rest is ook nog fit en vrolijk."
Het kabinet begon de onderhandelingen vorige week maandag met zeven oppositiepartijen en de regeringspartijen VVD en PvdA. PVV en SP deden bij voorbaat niet mee. De Partij voor de Dieren haakte al snel af, waarna ook achtereenvolgens 50PLUS, het CDA en GroenLinks opstapten. Sinds woensdag zitten van de oppositie alleen D66, ChristenUnie en de SGP nog aan tafel. Als het kabinet van die partijen de steun binnenhaalt, heeft het net genoeg voor een krappe meerderheid van 38 zetels in de Senaat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl