- De merknaam D-reizen is op verzoek van de curatoren terug in de failliete boedel van de reisorganisatie.
- Directeuren van het failliete reisbedrijf hadden de merknaam naar hun privébedrijf overgeheveld.
- De curatoren onderzoeken of de directeuren illegaal hebben gehandeld.
De naam D-reizen is weer terug in de failliete boedel van de reisorganisatie. De directeuren hadden die naam in een bedrijfje geplaatst dat buiten de failliete groep viel, maar na vragen van curatoren is dit weer teruggedraaid.
Dat melden de curatoren in een voortgangsverslag over het faillissement. Mogelijk hebben de directeuren illegaal gehandeld, dat onderzoeken de curatoren nog.
Over een eventuele doorstart van reisketens D-reizen en VakantieXperts kunnen de curatoren nog geen duidelijkheid geven. Eerder was al bekend dat verschillende partijen interesse hadden getoond. Er loopt een biedingsprocedure.
D-rt Groep, het bedrijf achter D-reizen, werd begin april door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Volgens de directie van het bedrijf was dit een rechtstreeks gevolg van de coronapandemie. Daardoor was de onderneming niet meer in staat om vakanties te verkopen en kwam er vrijwel geen geld meer binnen.
Nadat in maart ook nog bleek dat D-reizen niet in aanmerking kwam voor alle aangevraagde financiering uit het zogenoemde voucherfonds, maar slechts voor een deel, werd het faillissement aangevraagd.
Veel vragen over bedrijfsvoering bij D-reizen
Onlangs rezen er veel vragen over de gang van zaken bij D-reizen in de afgelopen maanden. Vooral de kwestie met de merknaam was opmerkelijk.
Ook zouden tientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties spoorloos zijn bij D-reizen. Het geld is onder meer gebruikt voor het aflossen van kredieten aan aandeelhouders, adviseurs, huur van panden en personeel, zo meldden insiders aan De Telegraaf.
Het gaat om bedragen die samen richting de 50 miljoen euro gaan, schrijft de krant. Zo is van touroperator TUI 9 miljoen ’kwijt’, maar ook kleinere reisbedrijven zijn de klos.
Daarnaast kwam aan het licht dat de curatoren eind vorig jaar al als stille bewindvoerders bij het bedrijf waren betrokken. De curatoren benadrukken nu dat hun bemoeienis met D-reizen begin december was geëindigd.
Naar wat er sindsdien allemaal is gebeurd doen ze nu uitgebreid onderzoek. Ze willen onder meer weten of er sprake was van onbehoorlijk bestuur.
43 miljoen euro aan vouchers uitgegeven door failliet D-reizen
In totaal heeft de reisorganisatie afgelopen periode circa 22.000 vouchers uitgegeven. Daarmee is een bedrag gemoeid van ongeveer 43 miljoen euro.
Maar wie eerder een pakketreis heeft geboekt bij het bedrijf, hoeft zich geen zorgen te maken. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) liet al weten dat de vooruitbetaalde reisgelden van klanten gewoon worden terugbetaald als er geboekt is met een SGR-garantie.
D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het bedrijf was goed voor circa 1.100 medewerkers en 285 reisbureaus.
De keten was eind vorig jaar juist weer in Nederlandse handen gekomen. Topman Jan Henne De Dijn nam de onderneming toen samen met zijn zakenpartner Marije Haeck over van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group.
“Wij zien zoveel potentie in D-rt dat we, helemaal met de komst van de voucherbank, deze stap met veel vertrouwen zetten”, zei Henne De Dijn toen.