- Drt Groep, het bedrijf achter D-reizen, is failliet verklaard.
- Het bedrijf kan niet overleven, omdat er vrijwel geen inkomsten binnenkomen en het voucherfonds vertraging op heeft gelopen.
- D-reizen werd door touroperator TUI voor de rechter gesleept, vanwege een geschil over reissommen.
D-rt Groep, het bedrijf achter reisorganisatie D-reizen, is door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Volgens D-reizen komt er vrijwel geen geld binnen en is de reisorganisatie door de vertraging van het voucherfonds niet in staat te overleven.
De reissector wordt al ruim een jaar zwaar getroffen door de coronacrisis.
De franchise-ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Volgens Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) worden de vooruitbetaalde reisgelden van klanten gewoon terugbetaald als er geboekt is met een SGR-garantie.
D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het bedrijf heeft tegenwoordig 1.150 medewerkers en 285 reisbureaus. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hoofddorp.
Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart van D-reizen.
"Hopelijk komt er een doorstart zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan en de werkgelegenheid kan worden behouden", zegt topman Jan Henne De Dijn.
Hij nam de onderneming samen met zijn zakenpartner Marije Haeck in december nog over van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group. "Wij zien zoveel potentie in D-rt dat we, helemaal met de komst van de voucherbank, deze stap met veel vertrouwen zetten", zei Henne De Dijn toen.
Reisorganisaties TUI en D-reizen zouden dinsdag tegenover elkaar staan in de rechtszaal in Haarlem vanwege geld van reizigers. Touroperator TUI wilde dat D-reizen de aanbetalingen van klanten voor door corona geannuleerde reizen overmaakt. Die klanten kunnen namelijk bij TUI terecht voor een voucher.
D-reizen weigerde het geld aan TUI te geven. D-reizen heeft voor dat geld zelf vouchers uitgegeven en zegt dat die ook gedekt zullen worden door het voucherfonds, maar daar twijfelde TUI aan. Volgens de rechtbank gaat dit kort geding niet door.
In een kort geding tussen D-reizen en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) gaf de rechter al aan dat het niet waarschijnlijk is dat de reisagent in dit soort gevallen een beroep op het voucherfonds zou kunnen doen. D-reizen organiseert niet zelf reizen, maar fungeert als bemiddelaar en zou er daarom nauwelijks voor in aanmerking komen.
De reisbureauketen stelde tijdens een kort geding eind maart al mogelijk failliet te gaan als de vouchers allemaal terug zouden moeten worden betaald zonder steun van het voucherfonds.
SGR laat weten dat reisorganisaties naar verwachting vanaf uiterlijk woensdag een lening kunnen aanvragen bij het voucherfonds. Vrijdag werd de Tweede Kamer ingelicht over goedkeuring van de Europese Commissie voor het voucherfonds. Het garantiefonds had al van verschillende reisorganisaties beoordeeld of ze in aanmerking komen om gebruik te maken van deze steun.
Vakbond CNV: faillissement D-reizen komt hard aan
Het faillissement van D-reizen komt volgens vakbond CNV hard aan in de reiswereld. "De gevolgen van de coronacrisis konden natuurlijk niet uitblijven. Het was een kwestie van tijd. Maar dit is een heel slechte dag voor iedereen die in de reiswereld werkt", reageert CNV-onderhandelaar Loes Dreschler.
Gezien de omvang en de naamsbekendheid van de reisbureauketen hoopt de bond nog op een doorstart voor D-reizen, maar of dit uitkomst biedt voor de circa 1150 werknemers is volgens Dreschler nog moeilijk te zeggen.
"Gezien de moeilijke omstandigheden wordt het spannend of dat inderdaad gaat lukken en hoeveel banen daarbij behouden blijven. We hopen natuurlijk zo veel mogelijk en houden hierover komende tijd contact met de curator."
Voor de medewerkers van D-reizen organiseert CNV komende tijd digitale informatiesessies. "Ik heb vandaag een aantal leden gesproken, ze zijn er flink beduusd van en zitten met veel vragen over hoe het nu verder gaat en wat ze het beste kunnen doen", zegt Dreschler. "Bijvoorbeeld of ze nog wel terugkomen op hun werkplek, of ze straks moeten solliciteren op hun huidige baan enzovoorts. We proberen daar als vakbond zo goed mogelijk antwoord op te geven."
Minister: faillissement D-Reizen vreselijk nieuws
Demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) noemt het faillissement van D-Reizen "natuurlijk vreselijk nieuws, voor de mensen die er werken en de eigenaren".
Hij benadrukt dat het kabinet alles op alles zet om zo veel mogelijk bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. "Maar helemaal voorkomen dat er bedrijven omvallen kunnen we natuurlijk nooit, hoe triest dat ook is."
VVD-Kamerlid Thierry Aartsen vindt dat "verschrikkelijk zuur". Hij wil tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer van zijn partijgenoot Van 't Wout weten of het voucherfonds niet eerder aan de slag had kunnen gaan.
Maar de minister benadrukt dat het optuigen van dergelijke regelingen nu eenmaal ingewikkeld en tijdrovend is. "Er wordt al ongelofelijk hard gewerkt om zoveel mogelijk ondernemers zo snel mogelijk te ondersteunen", verzekert hij.
De Tweede Kamer wil naar aanleiding van het faillissement van de reisorganisatie binnenkort in debat met de betrokken ministers over de economische steunpakketten van het kabinet.