President Nicos Anastasiades zal in een brief aan EU-leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso aandringen op extra steun. Volgens de woordvoerder rekent de president erop dat die vraag zal worden gehonoreerd. Het extra geld zou onder meer moeten komen uit Europese fondsen waaruit subsidies voor armlastige regio’s worden betaald.
Eerder deze week bleek al dat er meer geld nodig is om de noodlijdende eilandstaat van de financiële afgrond te redden dan gedacht. Volgens de regering van Cyprus is 23 miljard euro nodig, in plaats van het bedrag van 17,5 miljard euro waar lange tijd vanuit werd gegaan.
Privatiseringen
De eurolanden besloten vorige maand Cyprus in samenwerking met het IMF 10 miljard euro te lenen. Het resterende bedrag moet het land zelf bijeensprokkelen met de sanering van zijn bankensector en door privatiseringen.
Een woordvoerder van de Europese Commissie gaf aan dat het verzoek van Cyprus niets te maken heeft met de afgesproken noodleningen. ,,De Cyprioten vragen om hulp uit de structurele fondsen, zoals we die hebben toegezegd.” De commissie stelde eerder al een speciale taskforce in die Cyprus moet helpen om gebruik te maken van de beschikbare Europese fondsen.
Maximum
De woordvoerder benadrukte dat iedereen het eens is met het bedrag van maximaal 10 miljard euro aan noodleningen. ,,Inclusief Cyprus.''
Europese toezichthouders op de financiële markten lieten vrijdag weten dat de problemen in de Cypriotische bankensector momenteel weinig gevaar opleveren voor de andere eurolanden. De crisis leidt tot grote verliezen bij Cypriotische banken, maar het besmettingsgevaar voor de Europese financiële sector is beperkt, aldus toezichthouder EBA.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl