- Een cyberaanval komt nooit gelegen, maar gelukkig kun je je er wel op voorbereiden.
- Je kunt bijvoorbeeld een security-oefening uitvoeren. Dat is eigenlijk een brandoefening, maar dan met cyberveiligheid als thema in plaats van brand.
- Techplatform AG Connect maakte een overzicht met daarin 9 aandachtspunten om zo’n security-oefening op te zetten.
- Lees ook: Cybercriminelen gebruiken maar een paar manieren om je te hacken: zo voorkom je dat
In het geval van brand weet iedereen wat er moet gebeuren. Bij het alarm ga je naar buiten en kijk je toe hoe de brandweer zijn werk doet. Maar hoe werkt dat bij een cyberaanval? Als niets meer werkt door bijvoorbeeld een ransomware-aanval, wat doe je dan?
Om tijdens een cyberaanval niet ineens met je handen in het haar te staan of als kip zonder kop in paniek rond te gaan rennen, kun je als bedrijf dit soort gebeurtenissen oefenen. Net als je bij een brandoefening doet.
Dit soort oefeningen helpt inzichtelijk te maken wat je als organisatie wel en niet moet doen en kunnen testen of je de juiste maatregelen hebt genomen op het gebied van cybersecurity.
Maar hoe zet je zo’n security-oefening goed op? Techplatform AG Connect maakte daarvoor een uitgebreid overzicht met 9 aandachtspunten waar je rekening mee moet houden alvorens je gaat oefenen. Daarbij komen zaken naar boven zoals welke personen er nodig zijn en wat voor scenario’s je kunt oefenen met je bedrijf of organisatie.